Historie soutěže

29. září 2014

Psal se počátek devadesátých let dvacátého století. České společnosti, hudbě i rozhlasu se otevřely dveře do světa a do zdejší hudební redakce pro děti a mládež přišla pozvánka ze Španělska: "Připravujeme soutěž mladých evropských orchestrů, vyberte někoho a my ho pozveme!"

Redaktorka Stanislava Střelcová a hudební režisér Tomáš Stavěl se rozhodli, že tuto věc neponechají náhodě. Oslovili základní umělecké školy a konzervatoře po celé republice a uspořádali vlastně nultý ročník budoucí soutěže Concerto Bohemia. Vítěz z Brna se už už těšil na výlet do Španělska, jenže se stalo něco nečekaného: "Soutěž se ruší," oznámili zničehonic pořadatelé, "omlouváme se."

Spoluzakladatelům soutěže, která je nyní už ve svém druhém desetiletí, však bylo vykonané práce líto. Rozhodli se pokračovat. Jak se ale nová soutěž bude jmenovat a proč?

Byli si vědomi, že ve stejné redakci vznikla kdysi také prestižní mezinárodní soutěž jednotlivců a komorních souborů zvaná Concertino Praga. A pochopili, že vzniká její paralela, takříkajíc druhá strana mince: národní soutěž mladých orchestrů a souborů. Proto Concerto Bohemia.

Možná, že tehdy netušili, že její vítězové budou hrát ve Španělském sále Pražského hradu či na Žofíně, že ve spolupráci s partnery jako Kooperativa budou vycházet kompaktní disky s nahrávkami těch nejlepších ... Concerto Bohemia, za jehož organizaci a hladký průběh nyní odpovídá Produkční centrum Českého rozhlasu, úspěšně mapuje svět mladých hudebníků.

Spustit audio