Hvězdné návraty

16. listopad 2017

Hvězdné návraty mají připomenout významné osobnosti naší kultury.

Posluchač v telefonickém hovoru kritizoval dramaturgii pořadu Hvězdné návraty, protože se v pořadu objevují jen části scének, v nichž účinkují oblíbení herci. Podle názoru posluchače jsou scénky zkráceny tak, že často končí před pointou a ztrácejí smysl. Nelíbí se mu ani zařazování filmových ukázek, které bez obrazu ztrácejí smysl. Jako příklad hodný následování uvedl posluchač pořad Divadlo pro vaše uši.


Vážený pane Hruško,

Váš kritický názor na pořad Hvězdné návraty jsem předal řediteli Regionálního vysílání Českého rozhlasu Janu Mengerovi. Jeho vyjádření připojuji.

Hvězdné návraty je pořad koncipovaný jako zvuková koláž, v tom je zásadní rozdíl oproti Divadlu pro vaše uši. Každý díl Hvězdných návratů je vždy věnován jednomu umělci nebo tématu.

Snahou je nabídnout posluchači co nejpestřejší pořad. Z toho důvodu tu nezaznívají celé rozhlasové ukázky (v originále mnohdy dlouhé i více jak 15 minut). Snahou ale je, aby byla vybrána reprezentativní ukázka, která končí například malou pointou. Filmové ukázky pak dokreslují umělcův profesní záběr (jeho práci nejen pro rozhlas, ale i film, televizi, atd.). Jedná se o ukázky notoricky známé, kde už si obraz každý v mysli doplní. Navíc rozhlas je přece postaven na fantazii. Přesto jsou všechny ukázky vybírány s ohledem na posluchače, aby se jednalo o dialog, nikoliv obrazové sdělení. Prim tedy hraje slovní projev.

Pořad navíc podléhá pravidlu citace, kdy nepouštíme celé dílo, ale kriticky se díváme na ukázku a jejího autora.

Srovnávat Hvězdné návraty s Divadlem pro vaše uši nejde ani s ohledem na vysílací čas – Hvězdné návraty vysíláme v premiéře o víkendu od 16 hodin (večer se jedná o reprízu), kdy je přístup posluchačů k rádiu odlišný od večerních hodin všedního dne (přes den hraje daleko větší roli kulisový poslech, oproti tomu ve večerních hodinách mají posluchači prostor pro poslech soustředěnější).

K vyjádření pana ředitele Mengera dovolte můj krátký komentář. Hvězdné návraty nejsou primárně určeny k vysílání ucelených scének, mají jiné poslání – připomenout osobnosti naší kultury v co nejpestřejší koláži zvukových snímků. Proto zde zaznívají i filmové ukázky.
Tento přístup se některým posluchačům nemusí zamlouvat, ale konstatuji, že Váš telefonát byl prvním kritickým ohlasem tohoto pořadu v mé agendě za půldruhého roku od mého nástupu. Znamená to, že s jeho formátem panuje víceméně spokojenost.

Mohu Vám tedy doporučit, abyste se soustředil na ty pořady, které Vám přinášejí požitek, jako je třeba Divadlo pro Vaše uši.

Se srdečným pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio