Polská PiS navrhuje regulaci žurnalistiky

15. říjen 2019

Samoregulace a dohled nad vzděláváním. PiS ujišťuje, že svoboda médií nebude ohrožena.

Polská strana Právo a spravedlnost (PiS), která v právě proběhlých volbách obhájila většinové postavení v Sejmu, v září ve svém volebním manifestu vyslovila mimo jiné záměr zavést nový regulační rámec pro výkon novinářského povolání. Představitelé vládnoucí strany tvrdí, že novinařina je profese, která závisí na důvěře veřejnosti, a proto by měla být regulována podobným způsobem jako lékařská a právnická povolání. Konkrétně návrh počítá se zřízením samoregulačního orgánu pro dohled nad etickými a profesními standardy a nad vzděláváním budoucích novinářů.

Přes deklarované ujištění, že s novým zákonem nebude ohrožena nezávislost práce polských novinářů, vyjádřili opoziční politici a představitelé novinářských organizací obavy z možných dopadů navrhovaných opatření. Předseda Evropské novinářské federace (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård ve svém prohlášení uvedl: „Žurnalistika je svobodná profese. Jakýkoli pokus certifikovat novináře nebo zavést jakékoli omezení ohledně toho, kdo může být novinářem, bude znamenat narušení svobody médií. Proto jsem velmi znepokojen.“

Předseda Sdružení polských novinářů (SDP) Krzysztof Skowroński prohlásil, že je ohledně nového návrhu skeptický. SDP podle jeho slov bude aktivně usilovat o to, aby implementace navrhovaných opatření nevyústila v ohrožení nezávislosti žurnalistiky.

V letošním vydání žebříčku svobody tisku, který každoročeně sestavuje organizace Reportéři bez hranic, se Polsko nachází na 59. místě ze 180 zemí. Za posledních pět let se země v žebříčku propadla o více než 40 míst. Na jeden z důvodů tohoto vývoje poukázala analýza Rady polského jazkyka (orgánu Polské akademie věd),

zpracovaná pro polský parlament a publikovaná na jeho webu. Analýza poukazuje na metody manipulace a persvaze (přesvědčování) ve prospěch vládnoucí strany ve zpravodajství veřejnoprávní televize.

Podle některých zdrojů se záměry vyjádřené ve volebním programu Práva a spravedlnosti mají týkat především médií vlastněných soukromými vlastníky, která se často vyjadřují vůči vládě kriticky.

Bude zajímavé sledovat diskuse o záměru vyjádřeném ve volebním programu Práva a spravedlnosti a přípravu legislativního rámce tohoto návrhu.

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio