I když je ovoce sklizené, práce v sadech nekončí. Příprava na zimu může sadařům ušetřit statisíce

22. listopad 2023 09:15

Sadaři v Královéhradeckém kraji připravují sady na zimu. I na prázdných stromořadích se totiž může rozhodovat o statisícových částkách. Důležité je například správně pečovat o ochranné sítě. Ty v sezóně chrání úrodu před kroupami a v některých případech také před nálety špačků a dalších ptáků. Na zimu ale musí dolů.

Čtěte také

V sadu u Martina Ludvíka na Jičínsku stojí nastartovaný a připravený traktor, spolu s ním jsou na sundávání sítí potřeba dva až tři lidi.

„Ochranná síť je z umělé hmoty a neunesla by zátěž sněhu, který během zimy pravděpodobně napadne. A mohla by se poškodit,“ vysvětluje Martin Ludvík, proč se práce se stovkami a stovkami metrů sítí dělají.

A doplňuje. „Spočívá to v tom, že se síť rozepne mezi řadami a stáhne se nad takový drát či lano, které je umístěno nad těmi stromy. Tam se sroluje a uchytí. V podstatě, jako bychom rolovali doma záclonu, ten princip je velmi podobný. A tam sítě přečkají zimní období.

Čtěte také

Sady zůstanou otevřené, jak sadaři říkají, až do doby květu včetně odkvětu, vysvětluje Martin Ludvík. „Zase nechceme bránit opylovačům, včelám a čmelákům, aby jim ta síť nějakým způsobem bránila v opylení květů. Takže po odkvětu opět sítě natahujeme a stahujeme doprostřed.

Když se podíváme do sadu, tak to vypadá na poměrně silná, ocelová lana a nějaké oko, pravděpodobně z armatury. „Ano je to v podstatě konstrukce, která je na té půdě nasucho. To znamená, že nepoškozuje zemědělskou půdu. Po ukončení životnosti sadu se to celé demontuje a nikdo nepozná, že tady takoví konstrukce někdy stála. Není tady žádný beton ani chemie.

Čtěte také

„Je to celé drženo armaturou a kotvami, které jsou zavrtány do země do hloubky 1,5 metru, říká Martin Ludvík.

Tři pracovníci jsou schopní za jeden den stáhnout sítě ze zhruba tří hektarů, jarní práce jsou o něco pracnější a náročnější. Pokud se ptáte, jestli by nestálo za to tam síť nechat a pak jí případně vyměnit, tak nestálo. Síť vydrží třeba i 30 let, stojí ale odpovídající peníze.

„Cena takové protikroupové sítě na jeden hektar plochy se podle zvolené technologie pohybuje někde kolem 600 až 700 tisíc korun, uzavírá Martin Ludvík.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související