Informace pro účastníky soutěže Prix Bohemia Radio Autor

13. únor 2017

Po slavnostním vyhlášení na Světě knihy 13. 5. 2016 byly výsledky v obou kategoriích uveřejněny na webu Českého rozhlasu.

Vážený pane ombudsmane,

vloni touto dobou jsem reagovala na výzvu k soutěži o napsání rozhlasové hry, kterou vyhlásil
Český rozhlas (Prix Bohemia Radio). Podmínkou bylo vyplnění přihlášky s osobními údaji a podepsání licence, což jsem učinila a zaslala do Českého rozhlasu v Praze. Po zaslání textu hry jsem obdržela zprávu, že moje hra s názvem Cestovatelky byla zařazena do soutěže. A pak už nic.

Zajímalo by mě, kdo zvítězil a kdy se případně bude vítězná hra vysílat. V rozhlase o tom pak už nikdo nemluvil. Jestli můžete, prosím Vás o zjištění, proč tomu tak bylo, proč se už více nikdo nedozvěděl. A já Vám za to předem děkuji.

A když už mě máte na papíře, sdělila bych Vám ještě své poznatky ohledně rozhlasu.

Moc mě těší, že si povídáte s posluchači a snažíte se, pokud to jde, vyhovět jejich požadavkům. Já osobně bych si přála, aby na stanici, která vysílá z Prahy (k jejímu názvu se také dostanu), zazněl v neděli v poledne po zvonech verše našich slavných básníků v podání známých herců (recitátorů) a někdy i lidové písničky a dechová hudba (od 18.00 do 18.30 h.). Není pravdou, jak to kdysi obhajoval některý ředitel Českého rozhlasu, že by se odradili mladí posluchači. Znám mnoho mladých, kteří si rádi tuto hudbu poslechnou. Co se týče názvu stanice Dvojka, který vymyslel pan Ostrý, když přešel z Brna do Prahy, mně se také nelíbí. Pořady vysílané z brněnského studia byly vynikající. Pány Ostrého a Veselého jsem obdivovala a často jim psala. S panem Ostrým jsem se setkala i v pražském rozhlase při akci Den otevřených dveří a moc jsem si ho vážila. Proto mě mrzí, že stanici Praha přejmenoval na Dvojku. A prám se: Co je jednička? Snad Brno? A Praha by podle toho měla být až druhá? Rozlišení na první a druhou by snad být nemělo.

K rozhlasové práci Vám, pane Pokorný, přeji hodně trpělivosti i úspěchů. A děkuji.

Jitka Kottková, Veselá

<hr/>

Vážená paní Kottková,

k odpovědi na první část Vašeho dotazu využiji podkladů, které jsem si vyžádal od dramaturgyně Renaty Venclové.

Jak bylo uvedeno v pravidlech soutěže zveřejněných na webu Českého rozhlasu, vyhlášení vítězů proběhlo v rámci 22. ročníku Světa knihy dne 13. května 2016. Po slavnostním vyhlášení byly výsledky v obou kategoriích uveřejněny také na webu Českého rozhlasu v článku:

http://www.rozhlas.cz/prixbohemia/archiv/_zprava/poroty-vybraly-viteze-souteze-prix-bohemia-radio-autor--1611783

K individuálnímu vyrozumění každého účastníka soutěže se Český rozhlas ve zveřejněných pravidlech nezavázal, pořadatelé soutěže mailem obeslali pouze autory vítězných textů a textů oceněných čestným uznáním v souvislosti s předáním cen na Světě knihy 13. května 2016. Váš dopis mi poslouží jako inspirace pro pořadatele dalších obdobných soutěží, aby napříště pamatovali na všechny účastníky a po skončení soutěže je obeslali s příslušným vyrozuměním a poděkováním za účast.

Jistě Vás bude zajímat přehled her, které v soutěži byly oceněny a postupně se připravuje jejich natáčení. Vzhledem k tomu, že na mnoha z nich se ještě pracuje, jsou termíny uvedení jen orientační.

1/ Původní autorská česká dosud nepublikovaná rozhlasová hra
Dušková/Jarošová: Terapie tmou – realizace a vysílání 2017
Bohdan Karásek: Jinudy – realizace a vysílání 2017
Eva Pospíšilová: Služebník boží – realizace a vysílání 2017
Radek Malý: Hodina mezi vlčicí a psem – realizace a vysílání 2017
Marek Epstein: Na věky – realizace a vysílání 2018

2/ Původní autorská česká dosud nepublikovaná rozhlasová hra pro děti
Jaroslav Hejnic: Třináct – realizace a vysílání 2017
Klára Kolářová: Vlanetýnův první den na Zemi – realizace a vysílání 2017
Iva Mrkvičková: Hvězdoplavec – realizace a vysílání 2017
Edgar Dutka: Co bylo dál/změna názvu na Máš-li štígro, nejsi sám – realizace a vysílání 2017.

Co se týče názvu stanice Dvojka, při různých příležitostech jsem řekl, že v hlasování o názvu stanice bych byl pro zachování původního, tradičního názvu. Nicméně dřívější vedení Českého rozhlasu tuto změnu provedlo a současné vedení stálo před otázkou, jak dále postupovat. Nechalo si za tím účelem vypracovat důkladný rozbor od agentury STEM/MARK. Z výzkumu vyplynulo, že současný název stanice preferují dvě třetiny posluchačů, jedna čtvrtina naopak je pro návrat k názvu Praha.

Název Dvojka nesouvisí s nějakým žebříčkem, ale odrážel dobový systém, v němž se po vzoru BBC číslovaly i stanice Českého rozhlasu. Radiožurnál byl číslo 1, pak následovala Praha, Vltava, regionální stanice, plánovaná stanice pro mladé, pak Český rozhlas 6 (pozdější Rádio Česko a nynější ČRo Plus). Je mi líto, že název stanice Praha byl změněn bez systémového posouzení názvů všech stanic Českého rozhlasu. Ale chápu, že současné vedení vzalo v úvahu výsledky loňského průzkumu a rozhodlo se řešit eventuální úvahy o názvu Dvojka až v souvislosti s tzv. rebrandingem všech stanic Českého rozhlasu. Tato otázka ale není, pokud vím, na pořadu dne.

Věřím, že mou odpověď přijmete s porozuměním. Srdečně Vás zdravím a přeji Vám vše dobré.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio