Jakuba Katalpa: Angela. Příběh dcery dozorce z koncentračního tábora, kterou pronásleduje minulost jejího otce

21. květen 2023

Angelin otec byl velkorysý a laskavý člověk, nikdy o nikom nemluvil špatně. Byl veselý, hlučný a neustále v dobré náladě. Měl širokou tvář, husté obočí a odzbrojující úsměv. Nikdy se nerozčiloval. Pokud ho něco vyvedlo z míry, hovořil tichým, důrazným hlasem. Jen na předloktí měl vytetovanou krevní skupinu. Angela jako malá holčička nevěděla, že to byla povinnost příslušníků SS…

Účinkují: Andrea Mohylová, Apolena Veldová
Napsala: Jakuba Katalpa
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2019

Povídku Angela napsala česká spisovatelka Jakuba Katalpa. Vypráví příběh ženy, jejíž otec byl za války dozorcem v koncentračním táboře. To pak celý život pronásleduje právě jeho jedinou dceru.

„Angela kdesi četla, že většina Němců z její generace má v rodině někoho, kdo se aktivně a ochotně podílel na uskutečňování Hitlerova šíleného plánu. Jenže valná část těchto lidí zůstala bezejmenných; byli to vojáci wehrmachtu, úředníci, řadoví členové strany. Jen málokdo z nich vystoupil – nebo byl donucen vystoupit – z nepřehledného proudu. Angelinu otci se to stalo. Jeho jméno bylo známé.“

Rozhlasové zpracování povídky vzniklo v roce 2019. Text pod režijním vedením Jakuba Doubravy načetly Andrea Mohylová a Apolena Veldová.

Jakuba Katalpa

Jakuba Katalpa se narodila v roce 1979 v Plzni. Západním Čechám zůstává stále věrná, dnes tam žije i s manželem a dcerou. Rodný kraj, tedy přesněji západočeské pohraničí jí nabídlo také inspiraci pro psaní.

Spisovatelka Tereza Jandová alias Jakuba Katalpa

„Když jsem byla malá, byli odsunutí Němci, alespoň v létě, součástí našeho života. Měli jsme chalupu v pohraničí… Odjakživa jsem věděla, že tam kdysi bydleli Němci, hrávali jsme si na zbytcích starých domů, prolézali jsme rozpadlé obvodové zdi, na poli jsme hledali zbytky porcelánu, mince a knoflíky. Navíc jsme se každé prázdniny s Němci, kterým naše chalupa patřila, setkávali, přijížděli se totiž na svůj bývalý dům podívat. Objevovaly se celé rozvětvené rodiny. Přijížděli staří lidé, kteří v našem domě žili, jejich potomci i příbuzní.“

Češi a Němci a jejich vztahy za druhé světové války a po ní – to je jedno z témat, kterým se Jakuba Katalpa ve svých textech věnuje. Zpracovala ho například v románu Němci, který vyšel v roce 2012. V následujícím roce za něj autorka získala Cenu Josefa Škvoreckého a Cenu Česká kniha.

O Češích, Němcích a holocaustu je román Zuzanin dech, který v roce 2020 vydalo nakladatelství Host.

Jakuba Katalpa ještě pod svým vlastním jménem Tereza Jandová debutovala v roce 2000 útlou povídkovou knížkou Krásné bolesti. V roce 2003 jí vyšla novela s názvem Je hlína k snědku?, za niž byla v následujícím roce nominovaná na Magnesii Literu pro objev roku.

Za svůj další román Hořké moře (2006) byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. V roce 2017 jí její domovské nakladatelství Host vydalo román ze současnosti Doupě.

Jakuba Katalpa je také autorkou řady povídek, které vycházejí v nejrůznějších sbornících. Některé z nich mají i rozhlasovou podobu.

Spustit audio

Související