Kam s ojetou pneumatikou

9. květen 2006

Říká se malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti. A podobné je to i s autem: čím starší vůz, tím větší problémy přicházejí. A nemusí to být jen tím, že by nám auto přestalo fungovat. Ono stačí, když po 4 až 5 letech začínají dosluhovat pneumatiky, chceme si koupit nové, ale nevíme, co se starými. Kam s nimi? Spálit je při nedávných čarodějnicích sice mohlo být efektní, ale rozhodně ne ekologické. Jak se tedy nejelegantněji zbavit starých pneumatik?

Člověk je tvor pohodlný, takže někteří staré pneumatiky jednoduše pod rouškou tmy přivezou před nějaký pneuservis a tam je položí. Vypadá to jako ideální řešení, jenže je poněkud ponižující, a to úplně zbytečně, protože pneumatiky se dají odevzdat zdarma. Navíc problémy nastávají patřičnému pneuservisu.

"Pneumatiku musíte odvézt svému dodavateli, který ji pošle dál, ale to samozřejmě znamená náklady spojené s manipulací a dopravou. Správně máte odebrat 200 kusů a 200 máte odevzdat, ale to nedokážete. Máme proto smlouvu s více dodavateli a snažíme se odpad nějak spravedlivě rozdělit," konstatuje Jan Petrů z Pneu Vulkán, podle kterého nacházejí pneumatiky před vraty často, hlavně na jaře a na podzim. A přitom má ekologická likvidace pneumatik jasná pravidla, daná zákonem o odpadech.

"Sběrem a odstraňováním pneumatik se zabývají tzv. povinné osoby. Jednak v prodejnách a v pneuservisech. Konečným odběratelem jsou výrobci a dovozci, kteří by je měli dát ke konečnému využití nebo likvidaci," vysvětluje Jarmila Krebsová z Ministerstva životního prostředí, podle níž je množství použitých pneumatik, které výrobce přijme zpět od prodejce, skutečně limitováno počtem odebraných kusů. "Měli by vracet stejné množství, ale podle mých informací se to nepočítá přímo na kusy, ale na váhu. Vzhledem k opotřebení ojeté pneumatiky tak může být počet odebraných pneumatik o něco vyšší."

Přesto je nutné, aby prodejce informoval zákazníka, kde je místo zpětného odběru, protože tam musejí jeho použitou pneumatiku odebrat bezplatně.

"Pokud byste se rozhodli dát pneumatiku jinam, než na určené místo, pak by od vás mohl pneuservis požadovat peníze."

Toto zákonné ustanovení se týká všech prodejců pneumatik, platí tedy i pro hypermarkety a internetový prodej. Tam však někdy tuto informaci hledáte marně, naproti tomu hypermarkety, podle Petra Vyhnálka, jednatele jednoho z nich, většinou zákony ctí. "Zákazník, který u nás kupuje pneumatiky, má možnost ihned vrátit staré pneumatiky, a to samé platí i po zhruba 4 letech, kdy pneumatika doslouží a zákazník si jde koupit nové. Zase je u nás odběrné místo pro vrácení starých pneumatik."

Problém je ale v tom, že v hypermarketu vás na nutnost znát místo zpětného odběru nikdo neupozorní. A pokud by vás to přece jen napadlo, prodavači mnohdy nebývají po ruce, navíc každý rozumí jen své oblasti. Poradit by ale měli na informacích a pokud to ani tam netuší, tak pneumatiky raději kupte jinde. A jak upozorňuje Jarmila Krebsová z Ministerstva životního prostředí, pokud chcete odvézt pneumatiky do místa zpětného odběru, raději tam nejprve zavolejte. "Pokud má někdo vyčerpanou kvótu od dodavatele, pak je teoreticky možné, že odběr pneumatiky odmítne. Bude-li slušný, měl by vám nabídnout náhradní sběrné místo, abyste pneumatiku mohli odevzdat."

Spustit audio