Klub Vltavy

24. listopad 2017

Je možné, že Klub Vltavy získá nové impulzy a jeho činnost se dostane na novou úroveň, je však předčasné hovořit dnes o jeho konkrétní podobě.

Vážený pane ombudsmane,

na počátku devadesátých let byl založen Klub rozhlasové stanice Vltava proto, aby tato stanice nebyla zrušena, jak se o to spousta výše postavených lidí pokoušela.

Navštěvovali jsme akce Klubu tuze rádi, velice obohatily náš kulturní život a přehled. Se zájmem jsme vždy sledovali rozhlasové dění, fandili tvůrcům, kteří nám dávali nahlédnout do zákulisí jejich práce. Obdivovali jsme jejich nasazení a zápal, a především to, že jsme mohli s úžasem a radostí pozorovat, jak je pro ně tato činnost zároveň životní náplní i koníčkem, což už v naší době začíná být velkou vzácností.

Chvíle se zajímavými hosty paní režisérky Kofránkové a později paní Elišky Závodné byly pro nás vždy velice příjemné, přínosné a dodnes nezapomenutelné.Proto nás velice mrzí prosakující zprávy o tom, že by měl Klub Vltava v prosinci tohoto roku skončit.

Svět už prostě není pro staré, a tak nás i rozhlas nejspíš definitivně odkládá do starého železa. Věnovat nám osmkrát do roka půldruhé hodinky příjemně a užitečně strávené ve společnosti chytrých a odborně fundovaných osobností je patrně pro rozhlas obrovskou finanční zátěží.

Neodpustím si kacířskou poznámku – nebýt zápalu všech zúčastněných, stanice Vltava by dnes neexistovala, a tím pádem ani její nynější ředitel, který o nás zřejmě nestojí. Moc nás to mrzí a doufáme, že nás přece jenom do starého železa neodešle.

Proto se obracím na Vás jako ombudsmana, abyste nám podle svých sil a možností pomohl zrušení Klubu odvrátit a umožnit jeho další pokračování.

Děkuji a zdravím.

Ludmila Tůmová


Vážená paní Tůmová,

děkuji Vám za upozornění na osud Klubu Vltavy. Vašemu dopisu jsem se věnoval na včerejší schůzce s programovou ředitelkou Českého rozhlasu Evou Hazdrovou Kopeckou a jsem rád, že mám pro Vás dobrou zprávu.

Nové vedení Vltavy nyní soustřeďuje veškerou energii na spuštění nového programového schématu a provozní problémy, které s tím souvisejí. Klub Vltavy zůstal trochu neoprávněně stranou pozornosti, ale to neznamená, že se s ním i do budoucna nepočítá. Vedení stanice prosí všechny členy Klubu o strpení. Je možné, že Klub Vltavy získá nové impulzy a jeho činnost se dostane na novou úroveň, je však předčasné hovořit dnes o jeho konkrétní podobě.

Věřím, že mou zprávu přijmete s pochopením.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio