Koncert laureátů bude na Žofíně

4. únor 2011

Když se roku 1835 rozhodl mlynář Novotný vybudoval na Slovanském (tehdy Barvířském) ostrově první zděnou stavbu, netušil, jak významné centrum české kultury a společnosti se z ní stane. Budova, nazvaná podle matky císaře Františka Josefa I. Žofín, od té doby zažila neuvěřitelné věci.

Nejenže v ní koncertovali či dirigovali Dvořák, Smetana, Liszt nebo Čajkovskij. Své první střevíčky tam prý na bále protancovala Božena Němcová. Také tam prý byla vystavena první lokomotiva místní výroby... Od roku 1994, kdy byla dokončena obnova paláce, provozuje Žofín agentura NKL. Konají se tam koncerty, ale i mezinárodní kongresy, reprezentační plesy, setkání státníků a diplomatů, ale také průmyslníků, bankéřů či obchodníků.

Do tohoto skvostného prostředí přechází po letech, strávených ve Španělském sále Pražského hradu, letošní koncert laureátů soutěže Concerto Bohemia. Ptáte se proč?

Concerto Bohemia

Jednak platí, že změna je život. Navíc je možné, že výměna "stráží" na Pražském hradě přinese i odlišné podmínky pro pořádání tak náročné akce. Čekat se nevyplácí, a tak tým Concerta Bohemia přijal výhodnou nabídku na Žofíně. Jsme si jisti, že také toto místo je dostatečně reprezentativní a vlídné... Navíc, přiznáváme, tomuto místu nyní fandíme - po loňských záplavách totiž obdivuhodně rychle "vstal z mrtvých". Proč mu nepomoci, když on pomáhá nám?

Spustit audio