Mobilní aplikace iRadio je ve špičkách přetížena

1. červen 2017

Řešením je přechod na nový systém, který očekáváme do dvou let.

Vážený pane doktore,

chtěl bych touto cestou poděkovat za novinky, které zavedl Český rozhlas pro mobilní aplikace. Právě tyto aplikace využívám pro soustředěný poslech zajímavých pořadů, zejména ze stanic Plus, Vltava a Dvojka.

Mám však několik připomínek:

Pro přehrávání pořadů z audio archivu v mobilní aplikaci iRadio je mnohdy obtížné spustit přehrávání na první a někdy ani na desátý pokus klepnutím na tlačítko přehrávání. Podotýkám, že mám kvalitní mobil Sony Xperia Z2 a rychlé připojení přes WiFi.

Další nemilou nedokonalostí je to, že při pozastavení přehrávání audio záznamu a opětovném spuštění se záznam začne přehrávat od začátku (nepamatuje si pozici).

V aplikace Radiotéka – Hry a četba nejsou dostupné k poslechu rozhlasové hry a četba, které jsou však dostupné v audio archivu mobilní aplikace iRadio. Právě pro nedostatky uvedené výše raději používám Radiotéku. Nemyslím si, že je problém s autorským právem, neboť lze-li dílo přehrát v aplikaci iRadio, tak proč ne v Radiotéce?

Určitou náplastí je pro mne nový web stanice Vltava, který po počáteční nedůvěře ke všemu novému hodnotím velmi kladně. Přehrávání záznamů z webu je bezvadné – není problém s necitlivým tlačítkem pro spuštění přehrávání.

V nedávné minulosti bylo možné pořady Den podle nebo Káva o čtvrté přehrát přes podcast. Nyní to možné není a přehrávání přes web Denní záznamy má stejné vady jako u aplikace iRadio. Všiml jsem si, že z podcastu bylo vyřazeno více pořadů, což je škoda.

Přes tyto drobnosti jsem rád, že je Český rozhlas aktivní v zavádění mobilních technologií pro posluchače. Nabídka pořadů je tak pestrá, že je nelze poslechnout v reálném čase.

S pozdravem věrný posluchač

Ing. Vladan Kopecký


Vážený pane inženýre,

k Vašemu prvnímu bodu musím bohužel uvést, že obtíže s přehráváním jsou nejspíše způsobeny aktuálními problémy se zatížením, systém je ve špičkách přetížený. Řešením je přechod na nový systém, který očekáváme do dvou let.

Vaši druhou připomínku k pozastavení přehrávání jsme předali vývojářům aplikace, kteří mají její provoz na starosti.

Ohledně třetího bodu máte pravdu, do aplikace Radiotéka – audioknihy do kapsy se vlivem technické chyby nyní nedostávají díla ze stanice Vltava, zatímco do aplikace iRadio ano. Na nápravě se usilovně pracuje a chyba bude velmi brzy opravena. Budete si tak moci užívat mluvené slovo Českého rozhlasu tak, jak jste byl zvyklý. Děkuji také za pochvalu nového responzivního webu Vltavy. Neustále se pracuje na jeho zlepšování.

U Kávy o čtvrté stanice Dvojka na nějaký čas zrušila vkládání záznamu do iRadia (to udělala u více pořadů). Nyní se však vkládání do iRadia znovu vrátilo. Pořad Den podle by však měl fungovat správně včetně podcastu. Audia do podcastu dále přibývají. Tohoto pořadu se revize pořadů v podcastech netýkala.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio