Muzikál expres

16. únor 2017

Šlágry od srdce byly v čase nedělního oběda nahrazeny novým pořadem Muzikál expres.

Srdečně zdravím,

domnívám se, že není vhodné vysílat Muzikál expres v neděli v poledne. Léta jsme byli zvyklí na koncert sváteční hudby, a teď toto!

Je nějak přemuzikálováno! Ne každý muzikál je povedený. Aby mi někdo k nedělnímu obědu kvákal německy či anglicky, a to v Čechách, to tedy nemusím. Ta hodinka mezi 12.00 a 13.00 by se v rozhlase dala využít určitě příjemněji.

Děkuji za pochopení

Posluchačka Frolková z Liberce

<hr/>

Vážená paní Frolková,

na základě Vašeho dopisu jsem pořádal šéfredaktora Dvojky Martina Gromana o vysvětlení, proč se v neděli v poledne nevysílá pořad uváděný Václavem Hybšem. Toto vysvětlení přikládám:

Šlágry od srdce jsme vysílali mnoho let – vlastně ještě od vedení Jiřího Vejvody - a přišel tedy čas udělat změnu, na které jsme se s panem Hybšem dohodli. Na místo jeho pořadu jsme na nedělní poledne nasadili Muzikál expres, který se zaměřuje na současnou hudební produkci v Evropě, ve světě i u nás. Tento pořad je jakýmsi protipólem sobotního Klubu Evergreen ve stejném čase. Ten se věnuje současné swingové scéně a Muzikál expres scéně muzikálové. Celkově to souvisí s naší tendencí dávat přednost i v hudbě pořadům, které reflektují současnost, a ne jen minulost, ale zároveň svým žánrem sedí k dramaturgii Dvojky, tedy stanice, která nabízí hudbu příjemnou, melodickou, evergreeny. A zároveň tyto pořady připravují autoři, kteří se svým žánrům opravdu do hloubky a dlouhodobě věnují. Tento přístup je podle mne veřejnoprávní a nikdo jiný než Český rozhlas tento přístup k hudbě nemůže v českém éteru nabízet.

Tolik tedy vyjádření pana šéfredaktora. Jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů jsem panu šéfredaktorovi a programové ředitelce Českého rozhlasu tlumočil výhrady několika posluchačů včetně Vás k této programové změně a naznačil jsem možný způsob řešení. Tím by byl podle mého názoru návrat pořadu s evergreeny české populární hudby do nedělního poledního času a přesun Muzikál Expresu do času, který by lépe odpovídal charakteru tohoto pořadu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio