My tři králové jdeme k vám …

28. listopad 2023

V Galerii Vinohradská 12 budou od 4. prosince představeny unikátní černobílé fotografie Josefa Vrážela, které zachycují útržky z koledování v rámci Tříkrálové sbírky na Valašsku a odhalují okouzlující krásu zdejší krajiny.

Hlavní inspirací fotografa Josefa Vrážela je Valašsko. Kraj, kde se narodil a kde žije, a hlavně pak jeho obyvatelé – bodří, dobří, někdy svérázní Valaši, mezi které se s hrdostí řadí. Fotografie vznikaly mezi lety 2016 a 2023. Autor snímků dokumentoval cestu koledníků nádherným valašským krajem při žehnání domovů rozptýlených mezi kopci a údolími. Ať v třeskutém mrazu či při oblevě, za slunných dnů nebo s již padajícím soumrakem, s obdivuhodným nadšením a nezlomnou energií putují koledníci od domu k domu, aby přinášeli jejich obyvatelům radost a naději do nového roku. „Baví mne nezištnost koledníků, kteří peníze, jež dostanou za koledu navíc, sami přidají do kolední plastové pokladničky, protože chtějí vybrat více než jejich kamarádi v sousedním údolí. Obdivuju jejich energii. Pochodují od rána do večera. Místo aby seděli doma na počítači, věnují svůj čas potřebným“, říká Josef Vrážel. 

My tři králové jdeme k vám …

Soubor fotografií vznikal ve spolupráci s Charitou Nový Hrozenkov a Josefu Vráželovi se v něm podařilo zachytit nejen vizuální krásu, ale i hluboký duchovní rozměr Tříkrálové sbírky. Každá fotografie vypráví jedinečný příběh, který je zároveň nostalgickou připomínkou tradičního lidového života v kulisách moderního světa. 

Josef Vrážel (*1966, Vsetín) se fotografii věnuje celý život, ovšem opravdu intenzivně až posledních 15 let. Zpočátku se zaměřil na krajinu, brzy ho však začalo více přitahovat fotografické vyprávění příběhů lidí z jeho okolí. Preferuje černobílou fotografii. Má za to, že pro valašské reálie je vhodnější než fotografie barevná. Neběhá s fotoaparátem po kraji, ale soustřeďuje se na dlouhodobé projekty. Více než prvoplánově efektní záběry ho zajímá spíše kontinuita a hlubší vhled do zpracovávaného tématu 

Výstava v Galerii Vinohradská 12 se koná od 4. prosince 2023 do 5. ledna 2024, každý čtvrtek od 12 do 18 hodin. V souvislosti se zahájením dalšího ročníku Tříkrálové sbírky bude galerie Vinohradská 12 mimořádně otevřena veřejnosti také v pátek 5. ledna 2024 od 9 do 14 hodin.

Spustit audio