Na Žofíně se tleskalo vestoje

19. listopad 2008

Letošní Koncert vítězů Národní rozhlasové a televizní soutěže mladých orchestrů Concerto Bohemia 2008 se konal ve Velkém sále pražského Žofína dne 15. listopadu od 19.00 hodin.

Všech jedenáct vítězných souborů čekala od 14.00 hodin generální zkouška, aby všechny body scénáře, nezbytné přesuny a načasování jednotlivých vystoupení večer "klaply na první dobrou". Koncert, jehož průvodcem byl Lukáš Hurník, přímým přenosem vysílal Český rozhlas 3 - Vltava a záznam z něj pořizovala Česká televize. (Koncert vysílá na programu ČT 2 dne 20. prosince od 20.00 hodin).

Před zaplněným Velkým sálem poté večer všechno opravdu vyšlo. A atmosféra, která tyto prostory na více než dvě hodiny sobotního večera ovládla, byla jedinečná. Mladí hráči, mladé žákovské a studentské soubory, jednoduše mladí muzikanti způsobili ono pověstné mrazení v zádech. A pro toto tvrzení nás, organizátorů, snad svědčí fakt, že se po závěrečné Studentské hymně Gaudeamus Igitur, kterou tradičně hrají všechny soubory dohromady, tedy seskupení téměř tří set muzikantů, aplaudovalo vestoje. A nekončící aplaus dokonce přinesl i nečekaný přídavek.

Těšíme se proto na již 18. ročník této soutěže, který je vypsán tentokrát pro orchestry symfonické a smyčcové a orchestry dechové. Termín podání přihlášky Concerto Bohemia 2009 je 19. prosince 2008.

Bližší informace o soutěži Concerto Bohemia naleznete na www.rozhlas.cz/concerto.

Spustit audio