Názory Pavla Kosatíka v Jak to vidí

12. červenec 2017

Český rozhlas má povinnost dát prostor co nejširšímu spektru názorů, nelze některé předběžně eliminovat.

Vážený pane doktore,

po poslechu (nejen) dnešního Jak to vidí s panem Pavlem Kosatíkem si kladu otázku, proč se tak málo mění spektrum „jaktovidičů“ a proč právě pan Kosatík má mandát a kvalifikaci k vyjadřování se prakticky k jakékoli problematice, až má téměř člověk pocit, že je jakýmsi Járou Cimrmanem!

Chápu, proč se k ledasčemu vyjadřuje pan Ivan Hoffman (velmi zasvěceně, a pokud si není jist, řekne na rovinu, že necítí kompetenci se k danému problému vyjádřit), pan Cílek se vyjadřuje k ekologii a problematice jemu blízké, můj jmenovec Ivan Kraus hovoří hlavně k problematice Francie, velmi ráda (žel zřídka) poslouchám klarinetistu prof. Hlaváče, ředitele České filharmonie pana Marečka atd.

Proč však Český rozhlas považuje zrovna pana Kosatíka za autoritu, která by se měla vyjadřovat k Benešovým dekretům, či dokonce k problematice přistěhovalců z muslimských zemí, je mi záhadou.

Mám příbuzné v Itálii, a mohu se tedy vyjádřit k tomu, že už ani nejnaivnější katolík či samaritán v Itálii nevěří v nevinnost celé přistěhovalecké krize! Itálie a další země jsou plné muslimských přistěhovalců, kteří se absolutně nehodlají přizpůsobit kultuře hostitelských zemí. Zatímco lékařské ošetření je pro Italy velmi nákladná záležitost, tito ji mají zdarma atd.!

Sama moderátorka paní Senková nadnesla v dnešním pořadu případ přistěhovalců, které čeští křesťané přijali s otevřenou náručí, avšak tito brzy odešli do Německa. Na to pan Kosatík neodpověděl, ale stále omílal v Itálii dávno vyčpělou frázi, že je třeba uprchlíkům pomáhat. Těm by měly přece pomáhat ty země, které válku v Sýrii aj. rozpoutaly?! Nebo se pletu?

Pan Kosatík si možná těmito výroky „kupuje vstupenku do nebe“, kupuje si snad popularitu výroky, že ho nezajímají názory KSČM (na to má právo, ale není to důstojné, neboť právě v zemích, jako je Itálie, Španělsko, dnes i údajně i Francie, se komunistická strana považuje za rovnoprávné a úspěšné strany).

V každém případě bych panu Kosatíkovi přála žít třeba rok v oblasti Lampedusy, v ohroženém Londýně atd. Poté by se mohl vyjadřovat k problematice kompetentně. Nejsem si jistá, v jakém oboru je pan Kosatík expertem, ale uvítala bych širší spektrum kompetentních „jaktovidičů“, pana Kosatíka bych rozhodně nahradila nějakým ekologem, lékařem, umělcem, ředitelem Pražského jara panem Bělorem či – jak slíbeno – protestantským duchovním, eventuálně by bylo zajímavé slyšet názory v ČR žijících cizinců všeho druhu. Při dobré vůli by se jistě řádka česky mluvících a různými zkušenostmi oplývajících cizinců našla.

Vážený pane doktore, děkuji Vám za pozornost a prosím o přeposlání kompetentním osobám.

Se srdečným pozdravem

Mgr. Alice Krausová


Vážená paní Krausová,

Vaše názory ani v nejmenším nezlehčuji nebo nezpochybňuji. Máte na ně plné právo, jsou legitimní součástí veřejné debaty na citlivé téma imigrace, a bylo by hrubou chybou bagatelizovat je nebo odbývat nějakými frázemi. Jejich paušální odmítání nebo zatlačování do okrajů politického spektra s nálepkou extremismu není řešení.

Je třeba přiznat, že někteří hosté pořadu Jak to vidí, ale samozřejmě i jiných pořadů Českého rozhlasu se těmto tématům věnují odpovědně, s vědomím širokých souvislostí, a neodbývají je povrchními frázemi, které právem kritizujete. Mám na mysli například Andora Šándora či Vámi zmíněného Ivana Hofmanna, ale jistě jsem na někoho zapomněl. Takže bychom měli popřát sluchu i reprezentantům směru, který je v Evropě také vlivně zastoupen a který celou věc interpretuje tak, jak to můžeme slyšet třeba od Pavla Kosatíka.

Pavel Kosatík si vybudoval svou pozici na základě knih věnovaných historii převážně 20. století. Jeho oborem je popularizace vědy (v tomto případě historiografie), eventuálně bychom mohli hovořit i o literatuře faktu. Odborníkem ve vlastním slova smyslu - specialistou používajícím vědeckou metodologii - není a při rozsahu svých aktivit ani být nemůže. Je zručným publicistou s darem připravit si rozsáhlé rešerše a pak z nich vytvořit čtenářsky přístupné texty. Možná by bylo vhodnější, aby v pořadu Jak to vidí místo publicisty promlouval historik, ale problém je, že odborníci jsou obvykle soustředěni na poměrně úzkou oblast svého zájmu a to je v pořadu tohoto typu limitující faktor.

Zita Senková je zkušená novinářka a upřímně se snaží, aby svou práci dělala na co nejvyšší úrovni. K tomu patří například povinnost nebýt k hostu příliš empatický, být mu podle možností kritickou opozicí nebo alespoň zůstávat neutrální, a řada dalších úkolů. Z toho, že ke mně přicházejí kritiky jejího pořadu zleva i zprava (na T. Halíka stejně jako na I. Hofmanna, pro příklad), se dá usoudit, že Český rozhlas plní svou povinnost poskytovat platformu širokému spektru názorů. Bylo by chybou některé z nich předběžně eliminovat.

Váš dopis předávám paní Zitě Senkové a při nejbližší příležitosti s ní o celé věci osobně promluvím.

Přeji Vám krásný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio