Nejznámější znělky pro souborovou hru v úpravě Jiřího Gemrota

2. červen 2023

Notová publikace Nejznámější znělky v úpravě Jiřího Gemrota prezentuje v rámci Edice ZUŠ skladby na motivy nejznámějších rozhlasových znělek a televizního Večerníčka pro souborovou hru.

Původní podobu znělek Československého a Českého rozhlasu si si s námi můžete připomenout zde:

Jindřich Šidla: Hajaja, znělka pohádek na dobrou noc

Rozhlasovou znělku pro večerní pohádky natočil 22. června 1960 flétnista Václav Žilka, vysílána byla poprvé 2. ledna 1961.

Walter Donaldson: Pozor, zákruta! (Yes Sir, That's My Baby)

Motoristický magazín se v Československém rozhlase vysílal od roku 1962, nejstarší nahrávka znělky v archivu ČRo pochází z 10. prosince 1969. Natočil ji hudební redaktor, skladatel a klavírista Vladimír Truc.

Jan Kaláb: Osmička, znělka pro pořad Ranní tělocvik

Nejdéle vysílaným pořadem v historii Československého rozhlasu byl Ranní tělocvik. Poprvé se objevil v květnu 1932.
Znělka se dočkala několika variant, nejstarší nahrávka Kalábovy znělky pochází z roku 1969. V roce 1980 a 1989 ji pak nahrála Rytmická skupina Antonína Švehly.

Bedřich Smetana: Vltava, znělka stanice Český rozhlas Vltava

Znělka na motivy Smetanovy stejnojmenné symfonické básně provázela stanici Vltava v různých variantách už od roku 1972, kdy začala vysílat.

Bedřich Smetana: Vyšehrad, znělka stanice Český rozhlas Praha/Dvojka

Nejstarší zmínku o znělce stanice Praha nalezneme v rozhlasovém archivu z roku 1934. Autorem nápadu, použít jako znělku Smetanův motiv Vyšehradu byl skladatel a šéf hudebního odboru tehdejšího Radiojournalu Karel Boleslav Jirák.

Notovou publikaci naleznete v e-shopu Radiotéka.cz

Spustit audio