Nevhodné časy pořadů i nedostupné stanice

28. červenec 2016

Je škoda, že kvalitní informace mají jenom ve velkých městech, my jsme odkázaní na Radiožurnál a Dvojku.

Dobrý den, pane ombudsmane,

Píšu Vám, abych si postěžovala, že nám soustavně omezujete hodnotné pořady. Tím „nám“ myslím prosté občany z jižní Moravy. Uvedu několik příkladů:

Zrušení bohoslužeb v neděli v 9 hodin na Dvojce

To je už starší záležitost, bohoslužby jste přesunuli na Vltavu s argumentací, že budou v lepší technické kvalitě. Jenže babičkám tady v okolí je úplně jedno, jestli je to hifi stero, pro ně je to nedosažitelné, protože Vltavu nechytnou. Do kostela se už nedostanou a teď už si ani neposlechnou bohoslužbu v rádiu.

Zrušení „Jak to vidí“ večer před půlnocí

Kdo chodí do práce, tak si ráno tento pořad neposlechne. Je to jeden z mála hodnotných pořadů na Dvojce, je škoda, že je jenom pro důchodce, nezaměstnané, nemocné a maminky na mateřské, protože kdo musí vstávat ráno do práce, těžko může poslouchat reprízu někdy o půl druhé v noci.

Odstřihnutí nás od ČRo Plus

Po zrušení vysílání ČRo Plus na středních vlnách jsme přišli o toto velice kvalitní vysílání, na 92,6 MHz (náš nejbližší vysílač) to nechytnu ani náznakem. DAB tady taky nechytneme, televizi nemám, internet mám jenom v práci, takže ke kvalitním informacím se nedostanu.

Je to škoda, že kvalitní informace mají jenom ve velkých městech, tady jsme odkázaní na Radiožurnál a Dvojku. Radiožurnál se nedá poslouchat vůbec a Dvojka se čím dál víc blíží komerčním rádiím, prostě zábava a hudba, kvalitních informací minimum, a když už nějaký takový pořad máte, tak se vysílá v době, kdy je většina lidí v práci nebo spí.

Abych to shrnula – nejvíc mě trápí, že nemám možnost poslouchat Plus.

S pozdravem

Jarmila Bláhová


Vážená paní Bláhová,

děkuji Vám za dopis s několika konkrétními podněty. Dovolte mi, abych se k nim krátce vyjádřil.

Je mi líto, že přesun bohoslužeb z Dvojky na Vltavu Vám přinesl změnu k horšímu. Uvádíte, že Vltavu nenaladíte, ale zkuste prosím na velmi krátkých vlnách kmitočet 100,4 MHz. Na tomto kmitočtu vysílá Vltava z vysílače Hodonín - Babí Lom, který se nachází v blízkosti Kyjova. Pokud byste nebyla úspěšná, doporučuji Vám poslouchat bohoslužby prostřednictvím televizního přijímače, který by měl mít buď externí, nebo zabudovaný set-top-box, a tudíž v nabídce máte i stanice Českého rozhlasu včetně Vltavy. Stačí si na ovladači přepnout televizi na rádio. Pak je tu i možnost sledovat vysílání Českého rozhlasu přes internet, s tím by Vám jistě mladší generace pomohla.

Stejnou radu, tedy poslech prostřednictvím televizního přijímače nebo přes internet, Vám mohu dát i v případě pořadů ČRo Plus. Máte pravdu, ve Vaší oblasti je program této stanice z klasických VKV vysílačů nedostupný.

Mohu Vás ujistit, že o Vaší připomínce týkající se přesunu bohoslužeb na Vltavu i nevyhovujícího času reprízy pořadu Jak to vidí budu hovořit s odpovědnými pracovníky Českého rozhlasu, konkrétně s programovou ředitelkou Evou Hazdrovou-Kopeckou a s novým šéfredaktorem Martinem Gromanem. Zejména jim doporučím, aby pořad Jak to vidí, jeden z nejposlouchanějších pořadů Dvojky, našel svou reprízu v posluchačsky vděčnějším čase.

Věřím, vážená paní Bláhová, že Vaše momentální problémy s poslechem Českého rozhlasu se podaří vyřešit a že budete mít dostatek důvodů ke spokojenosti. Budu rád, když mi napíšete, jestli se věci obrátily k lepšímu.

Přeji Vám krásné léto ve Vašem krásném městě a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D. ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio