Než vyjedeme do přírody

19. červen 2006

Kam pojedete autem na dovolenou? Ptali jsme se vás po celý uplynulý týden na našich webových stránkách. A zdá se, že jsme patrioti, protože celkem 48 %, tedy takřka polovina, hlasujících pojede autem poznávat krásy naší vlasti. Ovšem jen o něco méně 36 % respondentů vyrazí autem za naše hranice. Zbývajících 16 % pak zvolí na dovolenou jiný dopravní prostředek. Na co by jste tedy při těchto cestách neměli zapomínat?

Ačkoli jiný způsob dopravy než auto je určitě méně pohodlný, pak má jednu obrovskou výhodu. Vezmeme si s sebou jen skutečně nezbytné věci, protože pod heslem auto to uveze, tam naskládáme všechno možné a mnohdy to ani nepotřebujeme. Ostatně dobrou fintu na to má doktor Josef Kvapilík. "Je dobré si udělat seznam věcí, aby se na nic nezapomnělo. A jestliže si posádka na vše zvykne, ví, kde co je, pak může cestovat v klidu bez toho, aby byly obavy, že se něco zapomnělo."

Mezi ty nejpodstatnější patří dobrá mapa a itinerář cesty. Ovšem, ať už jedeme na dovolenou autem do ciziny či po vlastech českých, pak nejprve bychom měli zkontrolovat technický stav vozidla.

"Velice důležité je nechat si zkontrolovat stav brzdové kapaliny a případně doplnit všechny ostatní, jako například olej, vodu do ostřikovačů. Především při cestách do zahraničí se nesmí zapomenout výstražná vesta, která musí být řidiči po ruce," připomíná Václav Špička z Autoklubu České republiky s tím, že nezbytné je zjistit si už před cestou do zahraničí dopravní odlišnosti, pokuty totiž bývají hodně vysoké. Všude by měli bez problémů uznat náš řidičský průkaz, ve státech Evropské Unie, v Chorvatsku a Švýcarsku je možné používat místo pasu náš občanský průkaz, přesto ministerstvo zahraničí doporučuje raději pas. Při jízdě služebním nebo půjčeným autem je dobré mít s sebou potvrzení majitele vozidla, že o této cestě ví.

"Měl by stačit text, v němž bude uveden ten, kdo s vozidlem jede, tedy jméno, číslo cestovního pasu a datum jeho narození, je oprávněn užívat vozidlo s uvedeným typem a registrační značkou. Samozřejmě, nesmí chybět datum vystavení a podpis, který je nejlepší nechat notářsky ověřit, popřípadě s razítkem příslušné formy. Vše by mělo být přeloženo do některého ze světových jazyků, ať už angličtiny, němčiny nebo například francouzštiny."

Při cestě do ciziny je nutná takzvaná zelená karta, kterou automaticky vydává pojišťovna k povinnému ručení. Jen je potřeba si zkontrolovat, jestli platí ve všech státech, přes které jedeme. Podobně je to i s havarijní pojistkou. Pokud ji máte sjednanou, pak je podle Richarda Kapsy z České asociace pojišťoven, dobré si před cestou pečlivě prostudovat její podmínky.

"Některá smlouva může být například omezena pouze na Českou republiku nebo ve vymezeném počtu zemí. Pak je třeba si auto připojistit nebo pojistku změnit, aby platila v zemích, kam pojedete. Kdo jezdí málo autem a nemá uzavřenu havarijní pojistku, pak se v některých případech vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění, například na 1 měsíc co budete v cizině, a po návratu pojistka zanikne."

Má to tu obrovskou výhodu, že pokud se vám s cizině něco stane s autem, pak se dovoláte na česky mluvícího operátora asistenční služby dané pojišťovny a ten je schopen za vás téměř všechno vyřídit. A určitě bychom také neměli zapomínat ani zdravotní připojištění či pojištění proti krádeži, což ale není totéž jako připojištění nabízené k některým kreditním kartám. Tam je nutné dopředu dobře prostudovat podmínky, především ty, co jsou psané drobným písmem.

Spustit audio