Nový autorský tým folkloru na Dvojce

15. srpen 2017

Každý vedoucí programový pracovník má kompetence ke změnám a úpravám programu.

Vážený pane,

chci Vás informovat o neuváženém činu šéfredaktora Českého rozhlasu Dvojka Martina Gromana. Tento pán, neznaje problematiku českého a moravského folkloru, neuváženě bez jakéhokoliv varování nebo odborné kritiky ze strany Českého rozhlasu či kritiky od posluchačů doslova vyhodil z pořadu Folklorní notování žijící folklorní legendy pana Zdeňka Bláhu a Jaroslava Krčka. Prý, že jsou staří.

Posluchači jsou překvapeni, poněvadž tento čin se šíří jako oheň mezi stálými a věrnými posluchači Českého rozhlasu Dvojka. Zdeněk Bláha působil v plzeňském rozhlase více než padesát let a jeho pořad Hrají a zpívají Plzeňáci se stal nejstarším a nejpopulárnějším pořadem v ČR od roku 1949.

Jaroslav Krček je žijící legenda českého folkloru. Jeho soubor Musica Bohemica nahrál v Českém rozhlase v Praze stovky folklorních snímků. Oba byli zástupci českého folkloru v celostátním vysílání. Panu Gromanovi jsem napsal mail. Nevím, koho ještě mohu o této události informovat. Generálního ředitele tím nechci zatěžovat. Snad pošlu informaci do Rady Českého rozhlasu s prosbou o rozšíření folklorních pořadů na celostátní úrovni.

Jsme jediná země, která si vlastní kultury moc neváží. Například na Slovensku je folkloru 3 x více a ve Francii je uzákoněných pouhých 10 % americké kultury. Vždyť jsou Francouzové.

S úctou

Josef Krček


Vážený pane Krčku,

děkuji Vám za kritickou reakci. O celé věci jsem podrobně diskutoval s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem a byl jsem seznámen s dopisem, který Vám napsal.

Dovolte mi konstatovat, že jako redaktor a šéfredaktor Týdeníku Rozhlas jsem uměleckou i rozhlasovou dráhu Zdeňka Bláhy i Jaroslava Krčka sledoval s velkými sympatiemi a jejich tvorby i přínosu pro rozhlasové posluchače si vážím.

Nicméně každý vedoucí programový pracovník má kompetence ke změnám a úpravám programu své stanice. Je to stálý proces a pravidelně se setkávám s jeho průvodními jevy –kromě jiného zjednodušeně řečeno pocity nedocenění. Je to lidsky pochopitelné a věřte, že mne to, zvlášť v případě, jako je tento, mrzí.

Nemohu však jinak než postupovat podle statutu ombudsmana Českého rozhlasu. Mou povinností je shromažďovat názory posluchačů a dále s nimi pracovat, například upozorňovat rozhlasové pracovníky na možná ohniska problémů a navrhovat řešení. V tomto případě budu pečlivě sledovat, jak na změnu v autorském týmu Folklorního notování posluchači Dvojky zareagují, a jsem připraven případné kritické ohlasy tlumočit nejen vedení Dvojky, ale také ředitelce Programu Českého rozhlasu. Nyní je ale příliš brzy na jakékoli závěry.

Stejně jako Vy jsem přesvědčen o tom, že médium veřejné služby by mělo přispívat k ochraně a prezentaci autentického lidového umění a obecně tvorby vlastního národa. Tento úkol je možno zajišťovat mnoha cestami, které vedou jedním směrem: v okruhu své působnosti se zasazuji o to, aby Český rozhlas působil jako hodnototvorná národní instituce. Z toho důvodu jsem přivítal informaci o vytvoření nového pořadu, který se bude zabývat folklorem v širokém významu toho slova.

S díky za pochopení a s přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio