O soutěži Concerto Bohemia

7. listopad 2017

Rozhlasová soutěž orchestrů a souborů mladých interpretů z České republiky. Vznikla v roce 1992, jejím posláním je pečovat o mladou uměleckou generaci, přiblížit široké veřejnosti talentované soubory a orchestry a propagovat českou hudbu.

Zařazováním soutěžních snímků do vysílání ČRo zároveň propaguje úspěšnou práci pedagogů a uměleckých škol České republiky. Soutěž pořádá každoročně ČRo, organizací soutěže je pověřeno Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek jehož ředitelem je Mgr. Jan Simon klavírista a dlouholetý intendant a manažer Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR).

Soutěže se mohou zúčastnit orchestry a soubory složené ze žáků základních uměleckých škol a studentů uměleckých škol a konzervatoří. Soutěž probíhá na základě anonymního poslechu soutěžních nahrávek. Teprve po stanovení laureátů a absolutního vítěze organizátor soutěže oznámí porotě jména orchestrů a souborů. Účastníci se do soutěže přihlašují prostřednictvím svých uměleckých vedoucích nebo škol. Přihláška do soutěže je zároveň prohlášením, že soutěžící, jejich pedagogové, škola se podrobují ustanovením Statutu Concerta Bohemia. Termín podání přihlášky je do 31. 12. daného kalendářního roku. Organizátor si vyhrazuje právo termín podání přihlášek prodloužit. Toto oznámení vždy vyhlásí na internetu.

Soutěž je rozdělena do tří kategorií:

-soubory a orchestry žákovské (do 16 let)
-soubory a orchestry studentské (do 25 let)
-soubory a orchestry konzervatoří a hudebních škol. V kategorii konzervatoří budou hodnoceny i orchestry základních uměleckých škol s více než 25 % účastí studentů konzervatoří. Věkové omezení neplatí pro dirigenta (uměleckého vedoucího).

Soutěžní řád naleznete v Čl.5 statutu Concerta Bohemia z 1. srpna 2012
Odměnou vítězným orchestrům a souborům soutěže Concerto Bohemia je vystoupení na koncertu vítězů v listopadu téhož roku (u příležitosti Dne studentstva), vysílaného v přímém přenosu stanicí ČRo 3 - Vltava a ze záznamu pak následně programem ČT 2.

Spustit audio