Ohlédnutí za 14. ročníkem soutěže Concerto Bohemia

12. prosinec 2005

Jako v každém ročníku Concerta Bohemia vyvrcholila i letos, v roce 2005, rozhlasová soutěž žákovských a studentských orchestrů koncertem vítězů. A jako celá soutěž, měly i tyto koncerty svůj vývoj. První vystoupení vítězů se konala ve studiu 1 v budově Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech. Když jsme později vyzvali Českou televizi ke spolupráci, studio 1 se slavnostně vygruntovalo a vyzdobilo, a byl tu první koncert vítězů ve společném přímém přenosu rozhlasu a televize.

Do dalšího ročníku jsme si dali za úkol zajistit atraktivnější prostor; skok jsme udělali veliký, přestěhovali jsme koncert do Španělského sálu Pražského hradu. Do sálu jistě nádherného, i když akusticky méně vhodného. Ta akustická potíž je však ve všech velkých sálech s dlouhým dozvukem. Tehdy byl kancléřem na Pražském hradě pan Ivan Medek, který této aktivitě také jako hudebník velmi přál snad i proto, že propagujeme studentské orchestry, celá akce je organizována v listopadu, nedaleko mezinárodního dne studentstva. S možností pořádat koncert vítězů ve Španělském sále nám pomohl, a tak se tento exkluzivní prostor stal na dobu osmi let místem, kde zněly tóny koncertů vítězů.

Koncert vítězů na Žofíně

V průběhu těch zmiňovaných osmi let se však postupně zvyšovala cena pronájmu tak, že jsme museli začít znovu hledat. A také jsme našli. Díky velké podpoře Produkčního centra Českého rozhlasu a přátelského postoje provozovatelů sálu jsme našli nové neméně krásné místo pro naše koncerty vítězů - Palác Žofín v Praze. V posledních dvou letech došlo ještě k jedné změně, Český rozhlas 3 - Vltava nadále vysílá koncert v přímém přenosu, zatímco Česká televize koncert natáčí a jeho záznam vysílá většinou v prvé polovině prosince.

Žofín

*

Ještě stojí za vysvětlení, jaké orchestry a soubory se v tomto, na první pohled, nesourodém koncertě setkají. Po zasedání poroty druhého kola jsou ze všech kategorií soutěže doporučeny skladby k vysílání v Českém rozhlasu a také doporučeny soubory a orchestry k účasti v koncertě vítězů. Soubory se o své nominaci v této významné koncertní akci dozvědí na konci června, potom mají většinou prázdniny a po prázdninách dva a půl měsíce na přípravu. Pro mnohé účastníky je to první kontakt s přímým přenosem a nervozitou s tím spojenou, navíc jsou přítomny televizní kamery, které na klidu také nepřidají. Je trochu dramaturgickým oříškem sestavit koncert tak, aby rozdílné skupiny a orchestry, ale i rozdílné žánry mohly zaznít v jednom společném koncertu.

Koncert vítězů na Žofíně

A koncert vítězů 19. listopadu 2005? Byl v Paláci Žofín, před naplněným sálem, před publikem, které vnímavě hodnotilo výkony jednotlivých účastníků letošního koncertu vítězů nadšeným aplausem. Zajímavě ho uváděl šéfredaktor Českého rozhlasu 3 - Vltava Lukáš Hurník, z rozhlasového vozu jsme nad kvalitou přenosu bděli i my ostatní zodpovědní za Concerto Bohemia - Stanislava Střelcová a Tomáš Stavěl, o bezchybnost všech nástupů pečovala produkční Iva Stanglová a o společenskou kvalitu akce dbali ostatní pracovníci Produkčního centra Českého rozhlasu pod vedením svého šéfa Miroslava Dittricha.

Koncert vítězů na Žofíně

*

Samozřejmě byli účastni i pracovníci České televize, kde rozhodně nelze pominout důslednou práci režiséra televizního záznamu Stanislava Vaňka a mimo jiné práci zvukového mistra Jana Štěpánka. Dovolte mi, abych všem, kteří pomohli zdárnému průběhu akce, ale hlavně všem mladým umělcům, kteří naplnili večer krásnou hudbou, poděkoval.

Stanislav Vaněk
Spustit audio