Ohlédnutí za oslavou 10. výročí Hudebního nakladatelství

26. říjen 2011

V novém příspěvku přinášíme shrnutí událostí z oslavy 10. výročí Hudebního vydavatelství ČRo. Moderování akce se ujala vedoucí oddělení Archivních a programových fondů Mgr. Eva Ješutová.

Velmi si vážíme toho, že průběh oslav oživila svou hudební produkcí dvě umělecká dua. Jako zástupce autorů vydávaných v ediční řadě hudby 20. století vystoupila Dora Nováková-Wilmington (klavír), dcera významného českého skladatele Jana Nováka, a Petr Prause (violoncello). Za ediční řadu jazzové a populární hudby vystoupil zpěvák a instrumentalista Antonín Gondolán s klavíristou Karlem Růžičkou.

Během oficiální části programu se slova ujali také někteří hosté. Šéfredaktor stanice Vltava ČRo 3 Lukáš Hurník ocenil přispění vydavatelství k dobrému jménu rozhlasu, zejména pak šíření kvalitní, dnes spíše okrajově vydávané tvorby zástupců české hudební tvorby 20. a 21. století. Ředitel SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých) Josef Stiborský zdůraznil význam speciální ediční řady v Braillově bodovém písmu, jež vzniká ve spolupráci se Školou Jaroslava Ježka a s Konzervatoří Jana Deyla pro zrakově postižené.
Velkou motivací do budoucna a oceněním dosavadní práce redaktorů byla slova dcery skladatele Jana Nováka, Dory Novákové-Wilmington. Vyzdvihla především profesionalitu a důslednost, která je věnována odkazu tohoto mezinárodně uznávaného autora.

Pozadu nezůstali ani samotní autoři. Ilja Hurník, Zdeněk Šesták, Ivan Kurz či Eduard Douša promluvili o stálé potřebě zachovávání odkazu české moderní hudební produkce a významu vydavatelství nejen pro jejich tvorbu, ale také pro širší veřejnost.
Živý hovor se mezi hosty rozpředl po skončení oficiání části programu. Skladatelé, hudebníci a pracovníci vydavatelství využili možnosti setkání k diskuzi o stávajících či nových projektech nakladatelství a výměně svých zkušeností s prací v neustále se proměňujícím prostředí hudebního světa.

Věříme, že toto setkání podnítilo další zajímavou spolupráci nejen mezi hudebním vydavatelstvím a skladateli, ale také hudebními interprety, historiky, notografy, výtvarníky a dalšími odbornými pracovníky, jejichž zkušenosti mohou přispět ke zkvalitnění práce na dalších připravovaných titulech, které chceme v budoucnu nabídnout veřejnosti.

Spustit audio