Opakování pohádek na Rádiu Junior

25. únor 2022

Tak jako každá "titulková" stanice (tedy založená na vysílání předem natočených pořadů) i Rádio Junior musí část svého programu tvořit z repríz.

Dobrý den,
mám jen takový postřeh, který mě zaujal. Na rádiové stanici Junior vysíláte ve 13:00 hodin velké pohádky, které se poměrně často opakují. Někdy i v jednom týdnu. Posloucháme několik let https://junior.rozhlas.cz/pribehy a většinu pohádek a příběhů už jsme slyšeli.
D. P.
________________________________________________________________________
Vážený pane,

děkuji Vám za užitečnou zpětnou vazbu. Projednal jsem Váš dopis s šéfredaktorem Rádia Junior Adamem Kebrtem a dovoluji si sdělit Vám svůj závěr.

Tak jako každá "titulková" stanice (tedy založená na vysílání předem natočených pořadů) i Rádio Junior musí část svého programu tvořit z repríz. Je velmi pravděpodobné, že během několika let jste už některé věci slyšel opakovaně. Stejně jsou na tom posluchači a diváci jiných rozhlasových televizních stanic. Nikdo nemá tolik prostředků, aby mohl zásobovat vysílání jen premiérami. Jiná situace je v případě proudového vysílání, kde se neustále dostává na nové informace, reportáže, komentáře. Ale i na takové stanici, jako je Plus nebo Radiožurnál, se některé pořady reprízují, během krátké doby většinou třikrát nebo čtyřikrát (například Názory a argumenty na Plusu: premiéra po poledni, repríza v podvečer, před půlnocí a k ránu).

Přestože nedělních pohádek natočil rozhlas stovky, nedají se všechny vysílat. Některé nejsou technicky v dobrém stavu (porušené pásky apod.), jiné se třeba nepovedly natolik, aby se zařadily do vysílání. Nedělní pohádky na stanici Praha (nyní Dvojka) se také často reprízovaly a reprízují. Zásoba kvalitních hodinových pohádek zkrátka není nevyčerpatelná.

Důvodem Vašeho dopisu byla ale spíše situace, kdy se v jednom týdnu třikrát vysílala stejná pohádka. Podle sdělení pana šéfredaktora nedávno došlo k technickým problémům - vypadl počítačový systém, který zajišťuje vysílání, a posléze došlo k výpadku celého vysílacího pracoviště. Pro takové případy jsou připraveny "záložní" pořady, a tak došlo i na opakování jedné a té samé pohádky. Rádio Junior se proti podobným případům pojistilo tak, že posílilo zásobu záložních pořadů, takže posluchači by měli dostávat i v takových krizových případech více diferencovaný program.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

Srdečně zdraví

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu
Spustit audio