Operety na vlnách Vltavy

27. září 2017

Písničky plní relaxační funkci, kterou mnoho posluchačů od rozhlasu vyžaduje.

Dobrý den,

léto je opakovací doba, proč ne, tím nás starší nutíte, abychom víc pochopili a zapamatovali si. Zapomněli jste na operety. Poskytněte, čekáme, děkujeme!

Proč tolik hudby v programech? Ať je zvlášť, nechci poslouchat tuhle muziku, když se chci něco dozvědět. Již skoro šedesát let poslouchám Meteor, ten se díkybohu nezměnil. A
to je radost, velká radost.

Díky a zdraví

Vlasta Piterková


Vážená paní Piterková,

děkuji Vám za připomínky k vysílání Českého rozhlasu. Stejně jako Vy, ani já nemám nic proti letním reprízám. Často mi poskytují možnost poslechnout si to, na co jsem během roku neměl čas – a volnější rytmus letního času je pro tyto návraty ideální dobou.

Navíc letní měsíce využívají rozhlasoví pracovníci k tomu, aby připravili co nejkvalitnější nové pořady na podzim, a neprozradím žádné tajemství, že právě v létě často vzniká to podstatné z vánočního a dokonce i silvestrovského programu.

Vaše žádost, aby ve vysílání Českého rozhlasu znělo víc operet, budu tlumočit při jednáních o hudební dramaturgii zejména Dvojky. Jistě jste zaznamenala, že na Vltavě právě v letních měsících zněly operetní melodie poměrně často.

V odpovědi na Vaši otázku, proč se v programech Českého rozhlasu ozývá příliš hudby, je třeba rozdělit vysílání Českého rozhlasu do několika skupin. Tou první je stanice Radiožurnál, postavená na principu proudového vysílání, kdy aktuální příspěvek střídá písnička. Je to proto, aby se stihl připravit další aktuální vstup například z tiskové konference, z druhého konce světa a podobně.

Zároveň plní písničky relaxační funkci, kterou mnoho posluchačů od rozhlasu vyžaduje. Touto kombinací je Radiožurnál nejposlouchanější stanicí Českého rozhlasu.

Vzhledem k Vaší zmínce o Meteoru mohu soudit, že Vám vadí přemíra hudby ve vysílání Dvojky. Máte asi na mysli Dobré ráno s Dvojkou nebo možná i diskusní pořady. V Dobrém ránu je využit stejný princip jako na Radiožurnálu a je to proto, že ráno většina posluchačů Dvojky vstává a připravuje se na své každodenní povinnosti. Nejsou ještě soustředěni na pozorný poslech, zajímají je novinky, počasí, informace o tom, co den přinese, a k atmosféře rána se hodí i hudba vybraná podle vkusu posluchačů této stanice.

To je možná důvod Vaší stížnosti. Ale rád bych, abyste vzala v úvahu, že Dvojku poslouchají v jedné chvíli statisíce lidí a každý z nich má trochu jiný vkus. Vyhovět všem není prakticky možné. Proto bych Vás poprosil o trochu tolerance.

V diskusních pořadech se hudba objevuje pro někoho ve správné míře, pro někoho v míře nadbytečné. Záleží vždy na tom, jak diskuse běží, jestli je téma zajímavé a potřebuje delší čas pro plné vysvětlení. Tam je zbytečné pouštět hudbu. Ale často se stává, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že moderátor si potřebuje utřídit dotazy, které přicházejí po mailu, host potřebuje krátký oddech, aby se mohl soustředit na další průběh rozhovoru. Nezapomínejme, že jde o živé vysílání, které vyžaduje maximální soustředění, a ne každý je ho po delší dobu schopen. Takže písničky mají i funkci jakýchsi oddechových časů pro účastníky debat.

Vaši pochvalu pořadu Meteor velmi rád vyřídím jeho tvůrcům. Sám patřím mezi jeho pravidelné posluchače, a to už od dětství.

Srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio