Pátý ročník Ježíškových vnoučat byl opět úspěšný. Dárci seniorům splnili šestnáct tisíc přání

4. březen 2022

Charitativní projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu po delší pauze způsobené pandemií koronaviru znovu navázal na svoje poslání. V pátém ročníku Ježíškových vnoučat bylo splněno seniorům téměř 16 tisíc přání, na mnoha místech mohli dárci předat dárek osobně. Dárci navíc přispěli za necelé tři měsíce do veřejné sbírky částkou 5,9 milionů korun.

„Úspěch tohoto ročníku Ježíškových vnoučat dokazuje solidaritu lidí, kterým nejsou lhostejné osudy ostatních. Těší nás, že se do charitativního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu zapojilo tak velké množství dárců. Díky nim jsme mohli seniorům v domovech splnit jejich přání, která by jinak zůstala bez povšimnutí. Věřím, že jim pozornost dárců vnesla do života radost a pomohla ulehčit samotu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Karel Gott na setkání pro Ježíškova vnoučata

Stejně jako v předchozích ročnících byl mezi seniory velký zájem o teplé deky, dobroty, předplatné časopisů, oblečení, ale i o televize, návštěvy hudebníků, známých osobností a výlety. Většina přání ze seznamu byla zarezervována už během tří dnů od spuštění akce. V pátém ročníku projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu se objevovalo více zážitkových přání, což jen dokazovalo stesk seniorů po běžném životě a kontaktu s lidmi. A právě zážitková přání patřila i mezi dárci mezi ta nejvíce žádaná. Letos se například raduje z výletu do Paříže v doprovodu samotného dárce pan Petr z Ústavu sociálních služeb v Praze 4.  

Do projektu se opět zapojily firmy či známé osobnosti, které nabízely nezištnou pomoc

Vedení firem a jejich zaměstnanci dokázali seniorům v předvánočním čase připravit nejedno milé překvapení. Vedle společnosti Alza.cz, Kaufland nebo Henkel se do spolupráce i letos zapojil dlouholetý partner DHL Express, jehož kurýři rozvezli 2224 balíčků s dárky od Ježíškových vnoučat.

Tobogan: Marie Rottrová a Ježíškova vnoučata

Nezištně se do projektu Ježíškova vnoučata zapojila i řada českých osobností - Dana Kolářová, Jan Pokorný, Adéla Gondíková, Jiří Chum, Hana Shánělová, Jan Čenský, Jan Kopta, Tereza Kostková, Petra Černocká, Michal Hrůza a další, kteří věnovali svůj čas nejen podpoře samotnému projektu, ale také osobnímu setkání se seniory.

Peníze od Ježíškových vnoučat budou těšit seniory v průběhu celého roku

Díky štědrosti dárců se také mohla plnit přání, která kvůli finanční náročnosti nebyla v silách jednotlivců. Jedná se o kompenzační pomůcky za 1,8 milionů korun (mechanické a elektrické vozíky nebo polohovací křesla podle přání a potřeb seniorů), masážní křesla, zahradní posezení do domovů, rotopedy, hudební nástroje či elektrokola v celkové hodnotě 210 tisíc korun. Ve spolupráci s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška, který již dvacet let pomáhá zkvalitňovat život lidem se zrakovým postižením, se navíc podařilo zajistit kamerovou zvětšovací lupu pro pana Jindřicha.

Díky pomoci společnosti Slevomat dárci přispěli na nákladnější přání seniorů částkou 2,8 milionu korun. Zbylá částka z veřejné sbírky poputuje, stejně jako v loňském roce, na volnočasové a aktivizační činnosti seniorů (např. canisterapeutické návštěvy, pomůcky pro zahradničení, společenské aktivity) a letos nově také na ty, kteří o dámy a pány v domovech pečují. Do projektu Ježíškova vnoučata je zapojena téměř tisícovka sociálních i zdravotních zařízení, kterým se tak díky této sbírce otevře možnost celoroční finanční podpory.

Více informací na webu Ježíškova vnoučata.

Spustit audio