Penquins

5. únor 2019

Nečekejte bandu tučňáků, jak by mohl napovídat název souboru. Orchestr Penquins pracuji při základní umělecké škole v Náchodě a je laureátem několika soutěží.

Orchestr vznikl jako soubor nejmladších žáků na ZUŠ Náchod v roce 2010. Postupně se vypracoval v komorní orchestr. V současné době je složen převážně ze studentů středních škol a žáků druhého stupně základních škol. Intenzivně spolupracuje s orchestrem Archi Piccoli ZUŠ Police nad Metují. Repertoár orchestru je tvořen hudbou starých mistrů od Bacha, Mozarta až po současnou hudbu, ale také hudbou filmovou a taneční.

Orchestr je vítězem Krajského kola soutěže ZUŠ. Letos vyhrál Národní soutěž ZUŠ ve hře komorních orchestrů pořádanou MŠMT v Olomouci. V listopadu 2018 byl pozván Velvyslanectvím Lotyšské republiky v Praze, aby uskutečnil Slavnostní koncert ke 100. Výročí založení Lotyšské republiky. V Muzeu české hudby provedl v celovečerním programu nejen skladby světových a českých skladatelů, ale i hudbu lotyšských autorů.

Po kolikáté se soubor účastní soutěže Concerto Bohemia?
Poprvé, jsme mladý orchestr, většina hráčů jsou zakládajícími členy.

Co pro vás znamená výhra v soutěži?
Naše práce má smysl, posouváme se dál, moc nás to těší.

Jaká byla vaše první reakce po zveřejnění výsledků?
Úžasné!!!

Dle čeho jste volili soutěžní repertoár, můžete nám jej trochu přiblížit?
Se stejným repertoárem jsme vyhráli Národní soutěž ZUŠ ve hře komorních orchestrů, tak jsme nahrávku poslali dál. Suita pro smyčce Gustava Holsta je pro školní orchestry jak stavěná, kontrastní a půvabná. Preludium z Concerta Grossa č. 1 Ernesta Blocha je hluboká, nádherná hudba. Je zde krásný part pro klavír, a není lehké ji dobře interpretovat zvláště pro děti. Ale myslím, že se v ní náš orchestr našel.

Jak se těšíte na dubnový koncert vítězů?
Moc se těšíme na Žofín, na atmosféru kolem přímého přenosu, koncertu v tak krásných prostorách.

Co považujete za dosavadní největší úspěch souboru?
Vítězství v Concertu Bohemia, a potom v Národní soutěži ZUŠ

Máte nějaký speciální rituál či tradice, které soubor dodržuje?
Ne

Co hráče na působení v souboru nejvíce baví a naplňuje?
To, co společně dokážeme, kdyby nebyl orchestr, mnozí by už třeba ani do hudebky nechodili. Každý hraje, cvičí na svůj nástroj, ale když se to dá dohromady, tak se otevírá jiný obzor. Zvuk, barva, energie… A pak ta odměna za vynaložené úsilí, když vám řeknou posluchači, že měli husí kůži.
A hlavně je tam legrace.

Jak často zkoušíte a jak často koncertujete? Kde budeme mít v nejbližší době možnost soubor slyšet živě?
Zkoušíme každý pátek odpoledne, koncertujeme podle situace, vánoční, letní koncerty, podzim jsme měli hodně perný, šli jsme z jednoho do druhého. Nejbližší koncert asi Velikonoční před koncertem na Žofíně a pak letní muzikálový v červnu.

Spustit audio