Polední zvony a zpravodajství každou hodinu

6. červen 2017

Na Dvojce a Vltavě znějí každou neděli v poledne zvony.

Dobrý den,

kdy vysílá Český rozhlas Dvojka státní hymnu? Vysílá ji o půlnoci každý den? Kdy se na Českém rozhlase Vltava vysílají půlnoční zvony a v kolik hodin končí vaše vysílání?
Vysílá Český rozhlas Radiožurnál zprávy i v 1:00 v noci?

Kdy vysílá Český rozhlas Dvojka zpravodajství a moderuje zde i paní Lucie Výborná?

Líbí se mi vysílání Dvojky, akorát by se tam tolik nemuselo mluvit. Vysílá Český rozhlas Dvojka i rockovou hudbu a mohli byste vysílat nějakou lidovou hudbu?

Děkuji za odpovědi.

Adam Kálal


Vážený pane Kálale,

dovolte prosím, abych odpověděl na Vaše dotazy postupně podle tematických okruhů, které jsou dány Vašimi otázkami.

Dvojka v současné době končí své vysílání v půlnoci hymnou na středních vlnách. Na velmi krátkých vlnách se úderem půlnoci ozve časové znamení a následuje znělka zpravodajské relace. Z toho plyne, že vysílání Dvojky na VKV stejně jako dalších stanic Českého rozhlasu je kontinuální, 24 hodin denně.

Negativní odpověď Vám musím dát v případě půlnočních zvonů na Vltavě. Doporučuji Vám poslechnout si polední zvony, které znějí v neděli, a to na Vltavě i na Dvojce. Dvojka zároveň vysílá v sobotu v poledne zvuky věžních hodin.

Na Váš dotaz na časy zpravodajství na Dvojce není snadné odpovědět. V některých částech dne se vysílají zpravodajské relace každou hodinu, v jiných (zvlášť večer) je jejich frekvence nižší. Doporučuji Vám pohled buď na programové stránky v Týdeníku Rozhlas, nebo na webu Českého rozhlasu. Radiožurnál vysílá zprávy každou celou hodinu, a to i v 1.00 v noci.

Vaše přímluva za větší podíl lidové hudby ve vysílání Českého rozhlasu není ojedinělá. Je to žánr, který má své zastánce, ale také své odpůrce a je třeba postupovat v této věci citlivě. V současné době chystá programová ředitelka Českého rozhlasu jednání o hudební dramaturgii na Vltavě i Dvojce a já Váš požadavek na tomto jednání uplatním.

Lucie Výborná je svou profesní dráhou spjata s vysíláním Radiožurnálu, kde v současné době vysílá každý všední den v 9.05 svůj pořad Host Lucie Výborné. Na Dvojce se objevuje tehdy, když je jako host pozvána do pořadů této stanice (například nedávno do sobotního večerního pořadu Vypravěči).


Věřím, že Vám mé odpovědi poskytly dostatečné informace.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio