Pořad Kontakt Dvojky – téma Zdraví

6. září 2016

Diskusní pořady zaměřené poradensky získávají od října posluchačsky vděčný čas od 16 do 17 hodin. S účastí MUDr. Pešiny se nadále počítá.

Vážený pane ombudsmane,

dovoluji si využít Vaší poznámky v závěru mailu, který jsem od Vás dostal 7. 7. 2016, a sice že pokud budu mít důvod, mohu Vás oslovit. Což tedy nyní činím.

Včera večer po 20. hod. jsem si při jízdě autem pustil Dvojku ČRo, kterou mám přednastavenou. Právě probíhala velmi zajímavá debata mezi moderátorem a primářem traumatologie nemocnice Liberec MUDr. Richardem Lukášem. Když došlo na otázky posluchačů, jako první dostala slovo jistá žena z Frýdku-Místku, která snad celých pět minut ventilovala svoji negativní zkušenost při poranění paže, aniž by byla přerušena moderátorem. Moderátor pořadu byl na rozhovor s primářem Lukášem velmi dobře připraven, což se dalo snadno poznat podle fundovaných otázek kladených přítomnému hostu, ale toto mi vadilo. Takže jen slušnost mu asi bránila do monologu dotyčné dámy vstoupit a zastavit ho. Prosím, aby byli moderátoři v těchto případech aktivnější, vůbec nemusí mít pocit, že by to byla nevychovanost. (Bohužel jsou častější případy, kdy moderátoři přerušují hosta, aniž by stačil odpovědět.)

Ale to důležitější, proč Vám píšu, je skutečnost, kterou jsem se dozvěděl až z příspěvku druhého posluchače – totiž že prý se chystá zrušení tohoto pořadu (Medicína na Dvojce). Já tento pořad neznám, slyšel jsem ho poprvé, a udělal na mne velmi dobrý dojem. Byl bych proto rád, kdybych i v budoucnu mohl tento pořad – nyní již cíleně – poslouchat. Moderátor Jiří Pešina, který se na závěr pořadu představil, na mne udělal velmi dobrý dojem – viz výše –, divím se, že ho neznám z jiných pořadů na Dvojce, a bylo by smutné, kdyby nemohl pokračovat, když v průběhu pořadu padla informace, že do dubna 2017 jsou již naplánovaní hosté, protože od října má být prý v tomto termínu reprízován nějaký jiný program. Rovněž pozvaný host byl velmi sympatický svým projevem, nevyzvedával agresivně svoje ego, jak bohužel dělají někteří naši kolegové ve sdělovacích prostředcích, ale zdůrazňoval podíl všech členů týmu na úspěšné činnosti traumatologického oddělení. Něco o této problematice vím, protože jsem pracoval v minulosti 13 let jako primář ARO a stejnou dobu jako primář záchranky.

Takže: v pořadech tohoto typu záleží na moderátorovi a pozvaném hostovi, a pokud se obojí podaří – jako v tomto případě –, pak je z toho velmi zajímavý rozhovor. Informaci, že tento pořad nebude od října vysílán kvůli opakování jiného pořadu v době od 20.30 hod, považuji za irelevantní ze dvou důvodů:

1. Tento pořad si zcela jistě zaslouží nadále pokračovat.

2. Audioarchiv umožňuje poslech konkrétního pořadu kdykoli každému, takže nevím, proč by opakování nějakého pořadu mělo vytlačit jiný – zde tento konkrétní – výborný pořad.

Zdravím Vás a jsem zvědav, jak to nakonec dopadne.

MUDr. Josef Vosátka

<hr/>

Vážený pane doktore,

děkuji Vám za zajímavou připomínku. Je to podnět k úvaze o etice moderátora a obecně o etice všech, kdo vstupují do veřejného prostoru. Tak jako vstupem na náměstí, do veřejného dopravního prostředku či do obchodu přijímáme jistá omezení vyplývající z charakteru prostředí, měli bychom být schopni přijmout odpovídající pravidla i vstupem do veřejného prostoru mediálního. Je zřejmé, že i tato pravidla se musíme učit. Jak vidět, není vždy snadné ani pro tak zkušeného moderátora, jakým je MUDr. Pešina, určit tu správnou míru, a nelze mu to v daném konkrétním případě podle mého názoru vyčítat, neboť u paní posluchačky šlo evidentně o velmi osobní prožitek a je možné, že jeho sdílení s kolektivem posluchačů jí přineslo psychickou úlevu, o níž vědí své zejména psychologové a psychiatři. Nicméně o dané věci budu s příslušnými pracovníky diskutovat, protože Vámi nastíněné téma je opravdu podnětné.

Co se týče Vaší obavy o budoucnost diskusních pořadů zaměřených poradensky, mám pro Vás dobrou zprávu: od října získávají posluchačsky vděčný čas od 16 do 17 hodin a s účastí MUDr. Pešiny se podle sdělení šéfredaktora Dvojky nadále počítá. "Jeho" zdravotnická témata přejdou plynule do nového času.

Repríza pořadu Jak to vidí ve 20.30 bude od října zavedena na přání posluchačů – podle výzkumu si tuto programovou změnu (přesun reprízy z pozdních nočních hodin) přeje většina posluchačů Dvojky. Mnozí z nich dávají stále přednost klasickému rozhlasovému přístroji před poslechem z internetu a to je třeba i dnes, v době internetu, zvláště v případě této stanice respektovat.

Věřím, že s mou odpovědí budete spokojen. Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio