Ohrozí zrušení síťové neutrality v USA svobodu slova?

15. prosinec 2017

Dlouho očekávané hlasování americké Komise pro spoje (FCC), týkající se zrušení síťové neutrality, dopadlo výsledkem 3 ku 2 ve prospěch zastánců zrušení.

Stalo se tak i přes dlouhodobé protesty velké části veřejnosti a varování některých odborníků. Za zachování síťové neutrality se před hlasováním vyslovili například „otec internetu“ Tim Berners-Lee nebo spoluzakladatel firmy Apple Steve Wozniak.

Princip síťové neutrality, kterou v USA garantoval zákon z roku 2015, spočívá v rovnoprávnosti dat přenášených na internetu. Při jejím zachování tedy poskytovatel internetového připojení nemůže uživateli blokovat přístup na určité webové stránky a nesmí ani upravovat rychlost připojení v závislosti na typu obsahu, který uživatel stahuje. Rozhodnutí FCC tak poskytovatelům internetu od nynějška dává možnost například účtovat rozdílné částky za jednotlivé internetové stránky či jejich „balíčky“.

Odpůrci síťové neutrality ji považují za zbytečnou regulaci, jež řeší neexistující problém a brzdí technologický pokrok. Její zastánci na druhé straně tvrdí, že síťová neutralita je nezbytná k zachování demokratické podstaty internetu jakožto prostředí, kde není žádný hlas zvýhodňován ani upozaďován.

Jak upozorňuje článek na serveru Mediashift, mezi nepříznivými důsledky zrušení síťové neutrality může být i omezení svobody slova. „Možnost poskytovatelů internetového připojení vypnout přístup k webovým stránkám tím, že je zablokuje nebo je vyřadí z určitých balíčků, je účinným nástrojem cenzury, a tedy útokem na svobodu projevu,“ tvrdí novinář a aktivista Nikhil Pahwa.

Po dnešním rozhodnutí FCC bude zajímavé sledovat, zda se potvrdí obavy, že by americká vláda mohla skrze dohodu s některým z poskytovatelů bránit občanům v přístupu k určitým obsahům.

Spustit audio