Poznámky k programu Dvojky a regionálních stanic

20. květen 2019

Výzkumy poslechovosti platí veřejnoprávní i komerční tanice, takže by bylo obtížné docílit toho, aby se v něm prosadil záměr některé ze zúčastněných stran.

Vážená Dvojko,

to co děláte, tedy změny programů, rušení pořadů či zavádění nových nemá v podstatě velký vliv na poslechovost rozhlasové stanice Dvojka.

Já jsem toho příkladem. Poslouchám roky Český rozhlas Olomouc a nehodlám na tom nic měnit a Dvojku jsem tehdy naladil náhodou a díky pořadu Okouzlení slovem jsem se dozvěděl o Dvojce něco bližšího. Později jsem si oblíbil pořady:

- Meteor

- Kupředu do minulosti - nyní se již nevysílá, předpokládám na politickou objednávku

- Okouzlení slovem - rovněž se již nevysílá

- Jak to vidí - skvělý pořad, ale jen s pány Šandorem, Švihlíkovou, Hoffmanem, Cílkem

Co se týče programového schématu, Dvojka byla velmi dobrou stanicí, možná ještě i je díky panu Gondíkovi, Rosákovi, ale občas jsem zaslechl kdysi i pana Gotta, který je rovněž excelentní moderátor, ale pokud byste zaměstnali sebeznámější lidi, tak stejně moc si v koláči poslechovosti neukrojíte. A proč?

Jak to jen říci…

Společnost je zkažena, morálně upadla do bahna a dekadence. Dnes a denně vidíte násilí, drogy, sex v televizi a neslušné chování v okolí, které lidé berou jako normu. Mnoho lidí žije dneškem a vůbec je nezajímá zítřek, žiji ze dne na den a to přešlo opět do normy. V tomto úpadku se slušnost a morálka ztratí, tedy Dvojka se ztratí.

Pracuji ve službách a vidím zfetované mladé lidi bez zájmu o nic, opilé puberťáky a koneckonců i vulgární a sprosté nejen dospělé lidi, ale i "staré" lidi. Možná mám moc černé brýle na očích, ale já vždy vidím právě to.

Je to stejné jako s USA, mnoho lidí vidí nablýskané drahé vozy a "svobodu" v USA, já tam vidím právě bídu, potravinové lístky, obrovskou kriminalitu a totalitní znaky s obrovským strachem.

No trochu jsem odbočil.

Vysílání Dvojky já osobně beru jako službu veřejnosti, stejně jako jsou divadla, nemocnice, školství či doprava a proto nebude Dvojka nikdy mít velkou poslechovost, stejně jako třeba má oblíbená stanice ČRo Olomouc.

Navíc všechny průzkumy se dělají na objednávku a vůbec nevypovídají skutečnosti.

Záleží, jak je položená otázka, kdy je položena, komu je položena a dokonce kde je položena atd... Jen si vemte jako příklad skutečnost, že téměř všechny obchodní řetězce "jsou nejlepšími obchody roku " :-D  Každý si udělá "vlastní průzkum" a hrdý titul pak používají na letácích a účtenkách.

Jsem rád, že existuje na trhu Český rozhlas Dvojka, kterou poslouchám proti stanici Český rozhlas Olomouc jako alternativu slušného vysílání.

Každá stanice má něco do sebe.

Dvojka více odborných pořadů, Olomouc více bližších pořadů. Co se týče poslechu hudby, tak Dvojka vysílá spíše střední proud, Olomouc i folk a country, což mám rád.

Dvojka má zcela jistě své místo v éteru vedle regionálních stanic, každá má své specifika a jedná se neobejde bez druhé.

A závěrem bych ještě dodal něco k Dvojce i regionálním stanicím, v mém případě Olomouci, i když bydlím v bývalém Severomoravském kraji a do Ostravy to mám 15km, do Olomouce 70.

Jsem velmi rád, že tyto stanice nevysílají politiku, která je v mých očích svinstvo. Dnes si můžete koupit voliče i provokatéry, bohužel je doba peněz a také to tak vypadá.

Zájmy určitých skupin chtějí mít více a více a pod záminkou demokracie a volené většiny si prosazují své zájmy.

Já patřím mezi skromné lidi, kteří nepropadli konzumu a materialismu, než autem, tak raději jedu na kole nebo jdu pěšky. Než do supermarketu, tak raději jdu do muzea nebo do přírody.

Než si udělat rychlý závěr z nějaké situace, tak si vyslechnu více informací z více zdrojů a až potom si udělám závěr.

A bylo by toho na popovídání mnoho a mnoho, ale už budu končit…

S pozdravem posluchač ze severní Moravy

D. P.

__________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis. Oceňuji, s jakou znalostí se vyjadřujete k programu Dvojky, přestože, jak uvádíte, jste především pravidelným posluchačem ČRo Olomouc. Rád bych Vám sdělil, že pořad Kupředu do minulosti nebyl ukončen na politickou objednávku. Upřímně řečeno, neumím si představit, kdo z politiků by tento pořad měl zájem zrušit. Problém byl jinde. Pořad představoval alternativní pohledy na medicínu, klimatologii apod., ale tyto názory nebyly dostatečně oponovány a zasazovány do souvislostí. Problém byl tedy spíše dramaturgický. Pořad Okouzleni slovem skončil v době, kdy Luděk Munzar začal bojovat se zdravotními problémy. Pořad Jak to vidí je cenný právě pro šíři názorů. Vám vyhovují ti, které jste jmenoval, jiní posluchači mi píší, aby tyto osobnosti již do Českého rozhlasu nebyly zvány. Společnost je rozdělena, jak víme, ale povinností Českého rozhlasu je příkopy spíše zasypávat a poskytovat prostor zástupcům nejrůznějších názorových platforem. A to se také děje.

Děkuji Vám za to, že Dvojku vnímáte jako službu veřejnosti. Je nemilé, že v posledních pěti letech ztratila víc jak třetinu posluchačů a tento trend pokračoval. Proto vedení stanice přikročilo ke změnám programu, jednou z nich je koneckonců i angažování Dalibora Gondíka. Nemohu s Vámi ovšem souhlasit v hodnocení průzkumu poslechovosti. Otázka v něm je velmi jednoduchá: Kterou stanici jste poslouchali včera, resp. v minulém týdnu? Výzkum se uskutečňuje telefonicky, zahrnuje tisíce respondentů podle sociologicky odpovídajících kritérií a platí si ho jak veřejnoprávní, tak komerční rozhlasové stanice, takže by bylo obtížné docílit toho, aby se v něm prosadil záměr některé ze zúčastněných stran.

Je pravda, že jak Dvojka, tak regionální stanice mají jiné priority než politické zpravodajství a publicistiku. Od toho si Český rozhlas zřídil jiné stanice (Radiožurnál, Plus). Každý má právo na to, aby prožil život tak, jak považuje pro sebe za vhodné. A rozhlas veřejné služby by k tomu měl různým skupinám posluchačů poskytovat zázemí. Je dobře, že to tak vnímáte. Pro mne je Váš pohled důležitou zpětnou vazbou.

Přeji Vám klidný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio