Přerušování rozhovorů hudbou

6. říjen 2017

Písně v diskusních pořadech poskytují hostům oddechový čas.

Dobrý den,

ve všední dny se vysílá na stanici Dvojka Poradna, trvající celkem asi 35 minut, kdy se mnohdy významní lidé vyjadřují k problémům zajímajícím širokou veřejnost (závažná onemocnění, rodinné problémy, zahrádka apod.).

Nechápu, že v tak krátkém čase, kdy lidé čekají na informace a odpovědi na dotazy, musí být hrána jedna či dvě mnohdy přitroublé hudební skladby. Již hodně lidí na tuto skutečnost přímo ve vysílání poukazovalo, ale žádný rozumný důvod nebyl ze strany moderátora nikdy udán.

Můžete se k tomu vyjádřit?

Děkuji.

Ivan Košíček


Vážený pane Košíčku,

děkuji Vám za kritickou poznámku k přítomnosti většího množství hudební plochy v diskusních a poradenských pořadech Dvojky. Tato kritika se objevuje poměrně často. Jako zástupce zájmů posluchačů toto téma opakovaně projednávám s šéfredaktorem Dvojky i s programovou ředitelkou Evou Hazdrovou Kopeckou.

V diskusních pořadech se hudba objevuje pro někoho ve správné míře, pro někoho v míře nadbytečné. Záleží vždy na tom, jak diskuse běží, jestli je téma zajímavé a potřebuje delší čas pro plné vysvětlení. V tom případě je zbytečné pouštět hudbu. Ale často se stává, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že moderátor si potřebuje utřídit dotazy, které přicházejí po mailu, nebo host potřebuje oddech, aby se mohl soustředit na další průběh rozhovoru.

Nezapomínejme, že jde o živé vysílání, které vyžaduje maximální soustředění, a ne každý je ho po delší dobu schopen. Takže písničky mají i funkci jakýchsi oddechových časů pro účastníky debat.

Pan šéfredaktor i na základě mých kritických výtek rozhodl o snížení počtu písníček v hodinových diskusních pořadech a dal moderátorům větší volnost při jejich zařazování, aby například nebylo přerušeno téma uprostřed výkladu.

Nicméně Vaše připomínka svědčí o tom, že ani současný stav nepokládáte spolu s dalšími posluchači za optimální, a je mou povinností na to nadále vedení stanice upozorňovat.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio