Prezident a premiér na Pražském hradě živě, nebo ze záznamu?

19. květen 2017

Setkání na Pražském hradě 4. 5. 2017 nebylo ohlášeno jako tisková konference, proto štáb Českého rozhlasu nebyl připraven vysílat událost živě.

Dobrý den,

proč Český rozhlas nevysílal přímý přenos z demise vlády na Pražském hradě 4. května ani na internetu? Na čí příkaz byl tento přímý přenos nahrazen náhradním programem Českého rozhlasu?


Děkuji.

S pozdravem


Radim Janíček


Vážený pane Janíčku,

podle vyjádření šéfeditora Zpravodajství Českého rozhlasu Petra Bušty Český rozhlas nepřenášel první část setkání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou živě, protože bylo ohlášeno jako takzvaný fototermín, tedy přivítání obou politiků, většinou pořádané pro fotografy a kameramany.

Není zvyklostí, že se na těchto fototermínech politici k čemukoliv vyjadřují, proto situace, která nastala, byla pro všechny překvapením.

V tu samou chvíli vysílal Radiožurnál živý vstup své redaktorky z Pražského hradu o tom, že Bohuslav Sobotka právě přijel za prezidentem, a to z hradního nádvoří, kde byl přistaven přenosový vůz.

Petr Bušta ve svém vyjádření dále uvádí: „Ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli o nastalé situaci, zpracovali jsme toto téma do vysílání včetně autentických zvuků a zařadili do vysílání Radiožurnálu krátce po 16:15. Přibližně v tu samou dobu odvysílal záznam této situace v nezkrácené verzi Český rozhlas Plus. Obě stanice tyto materiály navíc doplnily názory komentátorů Českého rozhlasu. Plánované prohlášení Bohuslava Sobotky po skončení schůzky s prezidentem už obě stanice vysílaly živě.“


Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením pro náročnou práci zpravodajců.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio