Příjem ČRo Plusu ve Zlíně

17. srpen 2016

Na území města Zlín není možné ani po devíti měsících vysílání na VKV naladit ČRo Plus.

Vážený pane doktore,

obracím se na Vás s dotazem, kdy bude možno na území města Zlína naladit stanici Plus.

Po velké kampani slibující rozšíření vysílání této stanice jsem velice jásala. Mám ráda publicistické pořady a zpravodajství, Radiožurnál mi svými vstupy čítajícími deset slov a nestravitelnou hudbou nevyhovuje, Dvojku vnímám jako klábosení. Zbývá Vltava, kterou mám ráda a poslouchám ji hodně, ale publicistiky se na ní nedohledám.

Mé nadšení rychle pohaslo. Ať jsem kroutila knoflíkem nalevo či napravo, trpělivě nebo vztekle, Plus jsem ve Zlíně nenaladila. Nezměnilo se to ani po devíti měsících VKV vysílání. Cítím se poškozena, když Plus nemůžu naladit na běžném radiopřijímači. Digitální vysílání je mi k ničemu v místě, kde je nemohu technicky zajistit.

Mrzí mě, když na rozhlasových stanicích poslouchám anonce na zajímavé pořady z Plusu – nejnověji Ministři v zapomnění – a vím, že pro mě nejsou snadno dostupné.

Věřím, že pro mě a další zvídavé Zlíňany budete mít dobrou zprávu.

S pozdravem

Magdalena Kovaříková

<hr/>

Vážená paní Kovaříková,

Váš zájem o vysílání stanice Český rozhlas Plus je dokladem velmi rychlého nárůstu sledovanosti této stanice, který je bohužel limitován nedostatkem kmitočtů. Český rozhlas se proto snaží o co nejrychlejší zaplňování "bílých míst".

Podle aktuální informace, kterou jsem si vyžádal od specialistů z Techniky Českého rozhlasu, je zadán požadavek na společnost ČMI Testcom na vyhledání kmitočtu, který by pokryl právě Zlín. Ing. Siničák z Techniky ČRo dále uvádí: "V současných dnech probíhá simulace možnosti, výsledek bychom měli znát v první polovině září. Pokud by dopadla dobře, zadali bychom poté požadavek na Český telekomunikační úřad."

Spolu s Vámi si přeji, aby technické parametry byly vyhovující a Český rozhlas Plus mohl být co nejdříve šířen na VKV i ve Vašem městě. Prozatím Vám mohu doporučit poslech této stanice pomocí digitálního televizního přijímače v systému DVB-T. Multiplex 1 obsahuje vedle programů České televize také celoplošné stanice Českého rozhlasu včetně ČRo Plus.

Přeji Vám krásný zbytek léta a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio