Příjem DAB v Brumově-Bylnici

13. leden 2022

V oblasti Brumov-Bylnice je příjem na VKV a DAB velmi problematický. Český rozhlas si je této skutečnosti vědom a připravuje čtyři nové FM vysílače 

Dobrý den,

chtěla jsem se prosím zeptat. K 31. 12. 2021 ukončíte vysílání na dlouhých vlnách. V Brumově-Bylnici to je jediný způsob příjmu, na VKV FM jdou naladit jen slovenské programy, DAB tu není vůbec. Kdy bude pokrytí Brumova-Bylnice a okolí signálem DAB? A není to pár obyvatel, od Vsetína přes Horní Lideč, Valašské Klobouky do Brumova-Bylnice. Jinak je nám rádio na nic a nevidím důvod platit poplatek za rozhlas.

S pozdravem

K. C.

________________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dotaz. Máte pravdu, podle konzultace s odborníkem na distribuci signálu z Techniky ČRo musím potvrdit, že v oblasti Brumov-Bylnice je příjem na VKV a DAB velmi problematický. Český rozhlas si je této skutečnosti vědom a připravuje čtyři nové FM vysílače umístěné ve Valašských Kloboukách, které Brumov-Bylnici také pokryjí:

101,8 MHz - ČRo Zlín

91,9 MHz - ČRo Radiožurnál

104,6 MHz - ČRo Dvojka

106,3 MHz - ČRo Plus

Otázkou je, kdy budou spuštěny. Stále totiž probíhá mezinárodní koordinace s Českým telekomunikačním úřadem, ale pokud vše půjde podle očekávání (nutný je např. souhlas sousedního státu), mohlo by vysílání na nových FM kmitočtech začít v polovině roku 2022.
Váš dotaz se ale týkal vysílače signálu DAB+ . Jeho stavba v lokalitě Valašské Klobouky-Ploštiny se vážně zvažuje, ale termín realizace není dosud znám.

Než budou spuštěny FM vysílače, nezbývá mi než doporučit Vám poslech Českého rozhlasu prostřednictvím televizního přístroje (DVB-T) nebo internetu.

Přeji Vám klidný adventní čas a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio