Proti Trumpovi, proti Zemanovi?

17. březen 2017

Český rozhlas si počíná v zásadě tak, jak se od média veřejné služby očekává, tedy s dostatečnou mírou objektivity a nestrannosti. Posluchačská kritika je potřebnou zpětnou vazbou. Zpravodajství je živý proces a nutně potřebuje trvalý korektiv.

Dobrý den,

mám pár připomínek. Proč analytici a nikoliv komentátoři? Stále se opakující hosté dštící síru na Zemana, Trumpa či Rusko. Proč nedáváte prostor i „druhé“ straně?

Patří takové chichotání, co předvádí zejména p. Tachecí, do vysílání? Pusťte si p. Šimůnka (z pátka 24. 2. 2017) a neuvěříte jeho trapnému úvodu. Jak může pornoherec Janda mluvit ve veřejnoprávním rozhlase? Slovo "ňáký" používají snad všichni redaktoři.

Milan Kočí

<hr/>

Vážený pane Kočí,

Vaše kritické připomínky k vysílání Českého rozhlasu Plus jsem předal šéfredaktorovi této stanice Ondřeji Nováčkovi i s mým komentářem, který shrnuje kritické ohlasy tohoto druhu.

Rozumím tomu, že se Vám nelíbí způsob moderování Petra Šimůnka nebo Barbory Tachecí, ovšem spravedlivě je třeba uznat, že jiným posluchačům právě tento styl – subjektivně zabarvený i v tónu hlasu či někdy i ve volbě výrazových prostředků – vyhovuje. Pokud byste mi napsal, v čem konkrétně se tito nebo případně i jiní moderátoři prohřešili proti etice nebo dobrému vkusu, jak ve svém dopisu naznačujete, samozřejmě to posoudím a případně Vaše připomínky projednám s příslušnými pracovníky Českého rozhlasu.

Vaše vyjádření, že Český rozhlas dává prostor jedné ze stran politického spektra, bohužel postrádá konkrétní příklady. V posledních dnech je ve vysílání ČRo velmi často přítomna agenda související s aktivitami amerického prezidenta Donalda Trumpa a zde mi dovolte konstatovat, že přístup Českého rozhlasu je podle mého názoru v souladu s jeho Kodexem. Například ve včerejším vysílání (1. 3. 2017) byl poměrně široce rozebírán Trumpův projev před Kongresem a komentáře tohoto aktu rozhodně nevyznívaly „protitrumpovsky“, nýbrž hodnotily jej dosti pozitivně. Co se týče vztahu Zpravodajství Českého rozhlasu k prezidentu Zemanovi, touto problematikou se detailně zabývala analýza, kterou si nechala vypracovat Rada Českého rozhlasu. Tento orgán je zcela vyvázán ze struktur Českého rozhlasu, odpovídá Poslanecké sněmovně a jsou v něm zastoupeny nejrůznější politické a společenské tendence. Samotná analýza postupovala zcela nezaujatě, jak se můžete přesvědčit:

http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/zaznam-verejne-prezentace-nezavisle-analyzy-vysilani-cro-8-2-2017-tema-medialni-reprezentace-prezidenta-cr-milose-zemana-a-prezidentskeho-uradu-cr-ve-vybranych-poradech-ceskeho-rozhlasu--1697388

Výsledkem bylo zjištění, že Český rozhlas si ve vztahu k prezidentu Zemanovi počíná v zásadě tak, jak se od média veřejné služby očekává, tedy s dostatečnou mírou objektivity a nestrannosti. Zaznamenané prohřešky, procentuálně nevýznamné, mohou posloužit jako užitečná zpětná vazba.

Stejně tak slouží jako zpětná vazba i názory posluchačů včetně Vašeho dopisu. Vaši kritiku nechci bagatelizovat nebo ji označit za nepřípadnou. Zpravodajství je živý proces a nutně potřebuje trvalý korektiv. Proto Váš dopis vítám a děkuji Vám za něj.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio