Radio, pocta Českému rozhlasu od Lukáše Hurníka

6. březen 2024

Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu připravilo ve spolupráci se SOČRem k premiérovému uvedení novou skladbu Lukáše Hurníka, a zařadilo ji do svého nakladatelského katalogu.

Autor a šéfredaktor stanic ČRo Jazz a D-dur vytvořil na objednávku rozhlasových symfoniků dílo s názvem Radio s podtitulem „symfonický dokument“.  Jedná se o hudební průlet nad vývojem Českého rozhlasu od kbelského stanu až po digitální současnost. Orchestr líčí vše, od zapnutí kbelského mikrofonu a štěkání psa, přes bombu v r. 45, zvonění klíčů až k přelaďování stanic.

„Během covidu jsem pocítil silnou potřebu hudbou vyjádřit vděk za možnost 30 let pracovat pro kulturní instituci jménem Český rozhlas. Objednávka od SOČRu tento plán propojila se 100. výročím Českého rozhlasu. Skladba si hraje se zvukomalbou historických událostí, ale také pracuje s našimi třemi pilíři (informace, zábava a vzdělávání) jako se třemi tématy klasické sonátové formy. K nim se v závěru přidává dominantní pilíř kulturní,“ říká o své skladbě Lukáš Hurník.

Lukáš Hurník: Radio (ukázka z partitury)
Lukáš Hurník: Radio (ukázka z partitury)
Lukáš Hurník: Radio (ukázka z partitury)

Premiéra se koná  v pondělí 11. března od 19.00 v Rudolfinu v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu v rámci jeho abonentní řady. Koncert bude přenášet stanice ČRo Vltava, záznam si pak můžete poslechnout ve středu 13. března od 20.00 na stanici Český rozhlas D-dur.

Spustit audio