Rozhovor s Michalem Klímou

22. únor 2022

Cílem moderátora není ideologicky zmanipulovat posluchače, ale vést každý rozhovor tak, aby se dostalo na argumenty druhé strany.

Dobrý den, pane ombudsmane,

shlédla jsem rozhovor (viz odkaz níže, a ano, z Parlamentních listů, ale to snad není podstatné). Způsob, jakým redaktor Jan Bumba vedl rozhovor s rektorem panem Klímou, byl, no jak to říci, zarážející. Fanatický nesouhlas, protože proto, kdo nejde s námi, jde proti nám, takový dojem na mne jeho způsob moderování udělal. Zažila jsem socialismus a tento typ lidí je dobře čitelný i po více jak 30 letech. Jsou možná přesvědčeni o tom, že hájí správnou stranu barikády. Ale o otevřený, nejízlivý, podnětný d i a l o g jim v žádném případě nejde. Smutné, ani po letech to neumí. Je v tom strach o místo, snaha plnit zadání vedení? Každopádně tento způsob rozhovoru zdá se mi býti podivný a upachtěný. Panu rektorovi obdiv, že takový "profesionální" rozhovor ustál se ctí.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zabijacka-hovadina-Tecka-Dusno-Tvrde-se-uctuje-692095 

S pozdravem

J. H.

________________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za sdělení názoru na rozhovor Jana Bumby s prof. Michalem Klímou. Rozhovor jsem si opakovaně poslechl, abych Vám mohl zodpovědně sdělit své stanovisko.

Vycházím z toho, že moderátoři veřejnoprávního Českého rozhlasu mají při vedení rozhovorů (s výjimkou tzv. lifestylových rozhovorů, jako jsou třeba Blízká setkání Terezy Kostkové) vystupovat vůči hostu s přiměřenou mírou racionální skepse a zastupovat nepřítomné opoziční názory. To platí, pokud je u mikrofonu jeden host, jako to bylo v případě zmíněného rozhovoru. Jan Bumba byl svému hostu tvrdým a neústupným partnerem, to je třeba přiznat. Ale podle mého soudu nepřekročil obecně sdílená pravidla slušného chování a vkusu. To, že trval na odpovědích na své otázky, plyne z jeho pozice - moderátor se ptá, host odpovídá. Zde mi dovolte zastavit se u osobní zkušenosti s rozhovory. Jako novinář jsem jich absolvoval desítky a něco o nich a jejich pozadí vím. Znám techniky, jak se vyhnout jasné odpovědi, jak zavést řeč na jiný problém, jak dlouho mluvit, a nic neříci, atd. Můj pohled je tím jistě ovlivněn. Považuji pana rektora za velmi zdatného, zkušeného rétora. Totéž platí o panu Bumbovi. Tady se potkaly dvě silné osobnosti, obě připravené na "duel". Pan rektor postupoval obezřetně, a přitom asertivně, a totéž lze říci i o panu Bumbovi. Sledoval jsem jejich slovní souboj s profesionálním zaujetím a necítil jsem z něj to, co uvádíte, tedy fanatický nesouhlas moderátora, srovnávaný s ideology minulého režimu. Od těchto ideologů totiž pana Jana Bumbu a další moderátory veřejnoprávního rozhlasu dělí jedna podstatná věc: jejich pozice se mění s každým hostem. Vůči členu vlády vystupují s námitkami a kritikami, které vyslovuje opozice. Vůči členům opozice vystupují s námitkami, které vyslovuje vláda. V rozhovorech s odpůrci očkování používají argumenty příznivců očkování. V rozhovorech s příznivci očkování vyslovují námitky jeho odpůrců. A tak bych mohl pokračovat. Jejich cílem není ideologicky zmanipulovat posluchače, ale vést každý rozhovor tak, aby se dostalo na argumenty druhé strany.

Samozřejmě každý moderátor je trochu jiný. Ale v principu by mělo platit to, co jsem uvedl. A s některými výhradami (protože dokonalosti nikdy nemůžeme dosáhnout) to mohu potvrdit.

Samozřejmě že ten rozhovor mohl probíhat jinak. Možností je téměř nekonečně. Ale nemyslím, že je mým úkolem určovat a posuzovat, co a jak mělo být řečeno. Mým úkolem je posoudit, zda se moderátor neprohřešil proti profesním normám. A to se podle mého soudu v daném případě nestalo. Myslím, že takováto míra asertivity veřejnoprávnímu médiu přísluší, a budu se zájmem sledovat, zda si moderátoři Českého rozhlasu budou počínat stejně i v rozhovorech s členy nové vládní koalice, na které zatím někdy uplatňují pravidlo stodenního hájení. Osobně je budu hájit před možnými výtkami se stejnými argumenty, které jsem sdělil Vám.

S díky za pochopení a s přáním klidného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio