Schizzo Band Litoměřice

9. březen 2020

Mnozí muzikanti, kteří působili ve Schizzo Bandu Litoměřice se po absolvování studia v ZUŠ muzice nadále věnují i na profesionální úrovni.

Schizzo Band vznikl v Litoměřicích v roce 2010 při místní základní umělecké škole. Vedoucím orchestru je od jeho založení Jan Veselý. Po dobu jeho působení prošla orchestrem celá řada mladých hudebníků, kteří získali muzikantské zkušenosti a upevnili své dovednosti. Mnozí z nich se po absolvování studia v ZUŠ muzice nadále věnují i na profesionální úrovni. Během deseti let své existence vystoupil Schizzo Band na mnoha koncertech v Litoměřicích i okolí a zapojil se do velkých hudebních projektů (např. v rámci Litoměřické letní filharmonie). Každoročně také vystupuje v rámci vinobraní a na koncertech školy (např. Koncert orchestrů, projekt „Zahrada orchestrů“ aj.).

Úspěchy sklidil i na pódiích „soutěžních“. Například ve třech krajských kolech soutěží ZUŠ získal jednou druhou cenu a dvakrát cenu první. V roce 2010 a 2017 se dostal až do ústředního kola, kde se umístil ve zlatém pásmu. V soutěži Concerto Bohemia není nováčkem – v roce 2013 postoupil do finálového výběru. 

Po kolikáté se soubor účastní soutěže Concerto Bohemia?
Schizzo se zúčastnilo celkem 3x, v této sestavě poprvé.

Co pro vás znamená výhra v soutěži?
Veliké povzbuzení a potvrzení,že jdeme správným směrem.

Jaká byla vaše první reakce po zveřejnění výsledků?
Bylo to trochu překvapení. Hudba kterou hrajeme, nepatří mezi většinové žánry.

Dle čeho jste volili soutěžní repertoár, můžete nám jej trochu přiblížit?
V soutěži jsme hráli pouze to, co běžně hrajeme a hudbu, kterou máme rádi. Ve skladbách je vždy prostor pro improvizaci. Mají v sobě hodně energie a nepatří mezi „pop šlágry“.

Jak se těšíte na dubnový koncert vítězů?
Na listopadový koncert zatím ne, ale na koncert 24. dubna moc, moc. :-)

Co považujete za dosavadní největší úspěch souboru?
Jsme soubor ZUŠ. Stále se mění sestava a zůstává jen jméno a styl hudby, kterou hrajeme. Asi bych měl vyjmenovat všechna významná umístění na různých soutěžích a podobně. Přesto si myslím, že velkým úspěchem souboru je to, že členové kapely získávají cenné zkušenosti na pódiu. A hlavně to, že hudba se jim stává cestou k jejich uměleckému vyjádření. Nechávají se strhnout a inspirovat svými spoluhráči a tvoří spolu výborný kolektiv. Starší a zkušenější drží ochrannou ruku nad těmi mladšími a pomáhají jim zvládnout repertoár. Hudba nám byla dána jako dar. Jedním z úspěchů souboru je také to, že se učí používat a vnímat hudbu správným způsobem. Hudba nám může přinést hodnoty, které zůstávají skryty velké části konzumentů hudby. Aby využili svou energii, nemusí ji používat pro agresi. Učí se svobodně vyjádřit pocit a myšlenku. Učí se, že není nutné snižovat se k vulgaritám ve slovech i fyzickém projevu na pódiu, aby si jich někdo všiml. Učí se v hudbě oddělovat dobré od špatného. To vše mění jejich postoj k životu a okolí.

Máte nějaký speciální rituál či tradice, které soubor dodržuje?
Žádný speciální rituál nemáme. I když naše hra je týmová záležitost, nejdeme nikoho porážet, jako ve fotbale, ragby, či hokeji. Jdeme si zahrát. Důležitá je dobrá nálada a radost ze hry.

Co hráče na působení v souboru nejvíce baví a naplňuje?
Myslím, že hráče v souboru nejvíce baví improvizace. Učí se poslouchat rytmus, harmonií tvoří svá první hudební vyjádření. Dostává se na povrch jejich vnitřní pocit. Dělají to,co každý umělec - vytvářejí své originály. I když nejsou ještě profesionální. Myslím si, že originály jsou o mnoho cennější než kopie, nebo pokusy o kopie opisovaných improvizací různých hudebních vzorů. Mám za to, že v žánrech, jako je rock, jazz, nebo i pop, není opisovaná improvizace čtená z not dobrou cestou k hudebnímu růstu. Samozřejmě je to dobré jako pomůcka k výuce.

Jak často zkoušíte a jak často koncertujete? Kde budeme mít v nejbližší době možnost soubor slyšet živě?
Zkoušíme velmi málo. Jen hodinu týdně. Tak se to snažíme docvičovat jednou za půl roku o prázdninách. Rádi bychom v budoucnu zkoušeli alespoň 2 hodiny týdně.
Máme před sebou v dubnu krajské kolo soutěže orchestrů a koncert orchestrů na Hradě v Litoměřicích. V květnu vystoupení na festivalu ZUŠ Ústeckého kraje a v červnu na Zahradě orchestrů.

Spustit audio