Soukromé profily zaměstnanců Českého rozhlasu

4. červenec 2017

Pro chování na sociálních sítí existuje v Českém rozhlase sada doporučení. Osobní názor autora nesmí působit jako názor Českého rozhlasu.

Hezký den,

zajisté Vaše firma stejně jako jiné firmy či státní organizace má určitý etický kodex zaměstnanců. Je v souladu s tímto kodexem chování Vašeho zaměstnance Miloslava Hamříka, kdy na twitterovém účtu uvádí „Na tuto zem by měla udeřit válka, aby se zase lidi naučili solidárnosti. ČR měla přijmout 2600 lidí, zvládla 12“?

Myslíte si, že takto uvažující člověk dělá dobré jméno společnosti pyšnící se jménem Český rozhlas?

Děkuji za odpověď.

Karel Hejdrych


Vážený pane Hejdrychu,

děkuji Vám za kritické hodnocení komunikace redaktora Českého rozhlasu Hamříka na jeho soukromém profilu. Rád bych Vás informoval o vyjádření ředitele Zpravodajství Českého rozhlasu Jana Pokorného k této věci.

„Kolega Hamřík napsal tuto hloupou větu na svůj soukromý profil na sociálních sítích. Poté vysvětlil, že se jednalo o hyperbolu, za svou unáhlenost se na sociálních sítích omluvil a text odstranil. Chci zdůraznit, že se jednalo o soukromý profil na sociálních sítích, který je tak i označen. Přesto se Český rozhlas od takového počínání svého zaměstnance, byť byl i myšleného v nadsázce, distancuje.“

Dovolte, abych k vyjádření pana ředitele připojil svůj komentář k celé záležitosti. Český rozhlas svou zpravodajskou a publicistickou činností podle mého názoru prokazuje humánní, empatický a korektní přístup k citlivým otázkám imigrace, přičemž se dlouhodobě snaží o spravedlivý, vyvážený pohled zhodnocující jak nesmírně komplikované mezinárodní souvislosti, tak zájmy občanů České republiky. Od vyjádření svého zaměstnance se Český rozhlas ve vyjádření ředitele Zpravodajství distancoval a totéž tímto svým dopisem činím i já.

Pravidla pro profily Českého rozhlasu na sociálních sítích jsou jednoznačně zformulována a pro zaměstnance Českého rozhlasu mají charakter vnitřního předpisu. Pro chování zaměstnanců a spolupracovníků Českého rozhlasu na soukromých profilech je zpracován soubor doporučení. Důvodem je, že zaměstnavatel je povinen respektovat Ústavou garantovanou svobodu projevu, nemůže tudíž zasahovat do soukromí svých zaměstnanců tak, aby omezil jejich zákonem zaručené svobody.

V Doporučení pro chování zaměstnanců a spolupracovníků Českého rozhlasu na sociálních sítích je mimo jiné uvedeno, že osobní názor autora nesmí působit jako názor Českého rozhlasu. Tento princip byl ve zmíněném příspěvku pana Hamříka dodržen. Nicméně Vaše kritika svědčí o tom, že hranice mezi soukromým profilem zaměstnance Českého rozhlasu a oficiálním profilem této instituce je veřejností vnímána jako dosti prostupná.

Z tohoto hlediska chápu Vaši stížnost jako cennou zpětnou vazbu. Chci Vás ujistit, že s ní budu odpovědně pracovat, mimo jiné jsem o ní informoval vedení Českého rozhlasu. Jsem přesvědčen, že pro zaměstnance i spolupracovníky Českého rozhlasu je kauza, na kterou jste upozornil, výrazným impulzem k respektování nastavených pravidel a doporučení.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio