Soutěž o skladbu pro nové varhany ve svatovítské katedrále už zná finalisty

26. listopad 2020

Svatovítská katedrála na Pražském hradě se po dlouhých desetiletích konečně dočká plnohodnotných varhan. A právě u příležitosti jejich instalace vyhlásil Český rozhlas spolu s Nadačním fondem Svatovítské varhany a nadačním fondem Bohemian Heritage Fund  skladatelskou soutěž.

Své skladby přihlásilo skoro pět desítek autorů. Odborná porota z nich vybrala tři finalisty: Ivo Bartoše, Karla Martínka a Mikuláše Piňose. Jejich skladby po instalaci nových varhan Český rozhlas nahraje a nabídne následně svým posluchačům veřejné hlasování, které určí celkového vítěze. Všechny tři skladby zazní přímo při slavnostní inauguraci nových varhan, která se očekává na konci roku 2021.

„Výběr byl opravdu obtížný, o to víc se těším na to, až uslyšíme vybrané skladby přímo na nástroji, pro který jsou určeny,“ říká předseda odborné poroty prof. Jan Hora. Porota, která posuzovala jednotlivé skladby anonymně, usedli kromě prof. Hory také hudební skladatel a pedagog prof. Ivan Kurz, varhaník a pedagog Josef Popelka, hudební skladatel Jiří Teml a děkan PdF UHK doc. František Vaníček.

Další informace o soutěži naleznete v tiskové zprávě zde

Postupující autoři:
Ivo Bartoš se skladbou Fantazie na chorál Svatý Václave
Karel Martínek se skladbou Svatovítská fantazie
Mikuláš Piňos se skladbou Invocationes Bohemicae

Cena poroty:
Ivo Bartoš se skladbou Fantazie na chorál Svatý Václave

Čestná uznání:
Jan Bernátek se skladbou Toccata per organo
Veljko Nenadić se skladbou Litaneía

Nové, reprezentativní varhany do velkého prostoru dostavěného chrámu byly plánovány už v rámci její dostavby před 100 lety. Mělo jít dokonce o největší chrámový nástroj na světě. Z finančních důvodů, byl tehdy nakonec pořízen nástroj provizorní. Svým zvukem, ale celý prostor katedrály neobsáhne.

Plány realizovat nové varhany, po několika neúspěšných pokusech, ožily až v minulých letech, a to díky iniciativě kardinála Dominika Duky, vzniku Nadačního fondu Svatovítské varhany a spolupráci s nadačním fondem Bohemien Heritage Fund. Náklady financuje veřejná sbírka, ve které se vybralo skoro 85 milionů korun.

V současné době jsou nové varhany v podstatě zhotoveny. Postavila je světoznámá dílna Gerharda Grenzinga v katalánském městečku El Papiol nedaleko Barcelony. Následovat bude jejich rozebrání a převoz do Prahy.

Instalace nových varhan do katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha je mimořádnou záležitostí, o které snily celé generace. Skladatelskou soutěží se snaží Český rozhlas přispět ke vzniku děl, která dají vyniknout specifikům svatovítských varhan a stejně jako samotná katedrála zůstanou i tyto skladby trvalou hodnotou pro další generace.

Spustit audio