Spuštění vysílače Jeseník - Praděd

13. květen 2020

Původním plánem bylo stihnout spuštění vysílače do původního termínu zahájení olympijských her. Vzhledem k uzavřeným hranicím v Evropě dojde ke zpoždění.

Dobrý den,

já jsem zvědavý, kdy už konečně Český rozhlas-DAB zazní z nejvyššího pevného bodu naší země! To bylo různých slibů - naposledy pan Zavoral s akcí "Doba DABová". No, asi jen z pohledu "pražského". My tady v Jeseníkách jsme zatím odříznuti - a to jsme si kupovali DAB rádia již před třemi lety. Pokud nemá člověk možnost instalovat venkovní anténu, je např. v Bruntále celkem bez šance. Chytne spíše 2 MPX z Polska. Trochu smutné. Chápu, že nezáleží jen na Českém rozhlase -> Radiokomunikace, Ženeva, koronavirus atd. Přáli bychom si, abychom mohli přijímat i na "teleskop".

Děkuji.

J. O.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

DAB+ vysílač Jeseník - Praděd na kanálu 12D s výkonem 10 kW ERP bude uveden podle informace specialistů na distribuci signálu do provozu ještě tento rok. Původním plánem bylo stihnout spuštění tohoto vysílače do původního (dnes již zrušeného) termínu zahájení olympijských her. Vzhledem k uzavřeným hranicím v Evropě dojde pravděpodobně ke zpoždění. (Dodavatelem DAB antén je firma Kathrein, která v současné době nemůže navštívit ČR a provést zaměření držáků antén přímo na místě.) Proto v této chvíli bohužel nejsem schopen dát Vám informaci o přesném termínu spuštění tohoto vysílače. Zahájení jeho provozu bude součástí další etapy  rozšíření sítě DAB+, která zvýší pokrytí z nynějších 85 % populace na více než 95 %.

Více o DAB vysílání v ČR se dozvíte například na adrese https://digital.rozhlas.cz/Se srdečným pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D.
ombudsman

Spustit audio