Stálá komise - předseda prof. Ilja Hurník

3. březen 2003

Kromě své "exekutivy", tedy pracovníků Českého rozhlasu, má od ledna 2003 národní soutěž mladých orchestrů a souborů Concerto Bohemia i svůj "parlament" - Stálou komisi, která se skládá z význačných osobností, zastupujících rovnoměrně území Čech, Moravy i Slezska. Tvoří ji pánové Karel Bělohoubek, Vratislav Beránek, Miloslav Bubeníček, Vítězslav Sýkora, Evžen Zámečník, Josef Havel a Jiří Vejvoda.

Členy této Stálé komise vám postupně představíme. Začínáme tím, kdo se uvolil stanout v jejím čele. Tady je jeho stručný životopis:

Ilja Hurník

Absolvent soukromého studia kompozice u Vítězslava Nováka a pražské AMU; pedagog v Bratislavě (VŠMÚ) i v Praze (Konzervatoř); autor oper (Dáma a lupiči, Rybáři v síti, Diogenes, Oldřich a Boženka), kantát, komorních, vokálních i symfonických skladeb; interpret (souborné provedení klavírního díla C. Debussyho); literát (povídkové sbírky Trubači z Jericha, Kapitolské husy, eseje a vzpomínky); držitel různých cen (Grand Prix v mezinárodní soutěži Piano - Duo - Association v Japonsku, Clasic 1995 atd.); čestný občan města Ostravy, čestný člen Umělecké besedy a České hudební společnosti Matice slezské) - to vše a ještě mnohem víc je profesor Ilja Hurník, DrSc. h. c.

Vesmírem dokonce putuje asteroid 16929, pojmenovaný Hurník, což je pro rozhlasovou soutěž Concerto Bohemia dalším vyznamenáním...

Spustit audio