Standing ovation pro laureáty soutěže Concerto Bohemia 2014

3. prosinec 2014

Ve středu 26.11.2014 přijeli laureáti soutěže mladých souborů a orchestrů Concerto Bohemia na Žofín, aby obhájili svoji výhru vystoupením před publikem a porotci soutěže. Koncert, který živě přenášela stanice Vltava a natáčela Česká televize, svoji úlohu splnil a nadšené publikum tleskalo vestoje.

Středeční koncert zahájila skladba B. Hajduška: Troják v podání D.O. Tutti, ZUŠ Jihlava. Tento melodický začátek přenesl publikum do příjemné koncertní atmosféry. Následovaly flétny Rychnovského souboru Sarabanda, jazzový koncert žesťové party Brass Banda z Kyjova a velice těžká interpretace skladeb I. Krejčího v podání Collegium Instrumentale z pražského hudebního gymnázia. První půlku pak uzavřely dixielandové rytmy kapely Black Buřiňos, během kterých si dobře naladěné publikum poklepávalo nohou do rytmu.

D.O.Tutti, ZUŠ Jihlava

Druhá polovina koncertu byla ve znamení velkých orchestrů. Dechový orchestr z Přelouče, Moravský komorní orchestr konzervatoře Brno a závěr patřil absolutnímu vítězi Concerto Bohemia 2014 Symfonickému orchestru konzervatoře Pardubice pod vedením dirigenta Tomáše Židka.

Moravský komorní orchestr, konzervatoř Brno

Publikum nadšeně tleskalo, ale čekalo jej ještě jedno překvapení. Skladba Gaudeamus Igitur v podání všech orchestrů. Bez předchozího nácviku, pod vedením moderátora večera a dirigenta Lukáše Hurníka, odehráli soubory skladbu takovým způsobem, že si publikum vyžádalo příspěvek, a to už se tleskalo vestoje. Všichni návštěvníci opouštěli prostory paláce Žofín s úsměvem na rtech, což byla největší odměna pro všechny zúčastněné.

Gaudeamus Igitur
Spustit audio