Státní pohřeb v katedrále se odehrál naposledy v roce 1875

22. prosinec 2011

V pátek v poledne začne státní pohřeb prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Do katedrály svatého Víta přijde tisícovka pozvaných hostů, mezi nimi bude dvanáct úřadujících prezidentů. Státní pohřeb v katedrále měl naposledy rakouský císař František I. Dobrotivý.

Na podobě státního pohřbu Václava Havla se podílí Kancelář prezidenta republiky, která je odpovědná za zahraniční hosty, a Kancelář Václava Havla, která organizuje přítomnost přátel zesnulého exprezidenta.

Každý stát, který se pohřbu účastní, může na přání organizátorů vyslat dva zástupce. Pohřbu Václava Havla se vedle několika premiérů i bývalých prezidentů zúčastní také šestnáct současných hlav států světa. Jejich zasedací pořádek určují pravidla protokolu.

"V případě hlav států platí pravidlo seniorátu, to znamená, že služebně starší je ten, který byl do úřadu uveden dříve. Prezidenti se seřadí podle data inaugurace a podle toho budou sedět," vysvětluje bývalý ředitel hradního protokolu Miroslav Sklenář.

Stejným způsobem budou usazeni také první ministři, kteří se ceremonie zúčastní, a podle protokolárního pořadí budou včleněni čeští ústavní činitelé a rodina i přátelé.

ČTĚTE TAKÉ: Na pohřeb přijede 50 delegací, bude trvat přes dvě hodiny

Do Prahy rozloučit se s bývalým prezidentem přijedou například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, předseda EK José Manuel Barroso, ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová nebo britský premiér David Cameron. Česká republika během čtvrtka a pátku přijme na padesát světových delegací.

Ke státnímu pohřbu neexistuje scénář

Posledním panovníkem českých zemí, který měl státní pohřeb v katedrále, byl rakouský císař a poslední korunovaný český král Ferdinand I. Dobrotivý v roce 1875. V České republice nemá takový typ posledního rozloučení proto stanovenou strukturu, a jeho podoba je tedy výsledkem dohody a citu orgánů, které ho organizují.

"Základní problém je v tom, že neexistují žádná pevná pravidla, neexistuje žádný zákon, žádné nařízení, které by státní pohřeb upravovalo," upozorňuje Miroslav Sklenář a dodává: "Skutečně tady není ani precedens, ani praxe."

Pohřby Tomáše Garrigua Masaryka jako protestanta ani prezidentů států komunistického Československa se neodehrály v katedrále.

Miroslav Sklenář také označil za neadekvátní postup Ruské federace po úmrtí Václava Havla. Rusko kondolovalo pouze velmi stručně a písemně. Pátečního pohřbu se zúčastní ruský ombudsman Vladimir Lukin.

Spustit audio
autoři: Pavel Cyprich , nak , Magdaléna Trusinová