Technici začali zabezpečovat skálu a svahy nad Fritschovou stezkou u Boršova nad Vltavou

13. únor 2024 10:11

Na turisty oblíbenou Fritschovu stezku u Boršova nad Vltavou na Českobudějovicku padají těžké balvany. Odborná firma začala zabezpečovat skály, protože na místě docházelo často k sesuvům. Naposledy před koncem loňského roku, kdy napadlo a následně rychle odtálo větší množství sněhu. Zhruba 350 metrů dlouhý úsek stezky by měl být znovu průchozí nejpozději na konci dubna.

„Momentálně procházíme celý úsek, celou tu rizikovou oblast, která je určená k zajištění, a očišťujeme nestabilní bloky,“ popisuje stavbyvedoucí Jiří Čižmár. Jeho kolegové na skále uvolňují nebezpečné kameny. „Kameny padají do vody. Jsme s Povodím Vltavy domluvení, že tam mohou zůstat,“ dodává.

Následovat bude samotné zajištění skály proti sesuvům. „Předpokládáme, že namontujeme dvouzákrutové vysokopevnostní ocelové sítě plus lokální kotvení,“ uvádí stavbyvedoucí.

Obec Boršov nad Vltavou už před časem Fritschovu stezku kvůli rizikům uzavřela. „Já jsem moc rád, že jsme se do toho pustili, protože někdo to jednou udělat musel. Stezka je stará devadesát let, nechala se zarůst a ovlivňuje ji i současné proměnlivé počasí. Zhruba posledních pět let pozorujeme, že kamenů padá čím dál,“ říká starosta Jan Zeman.

Skalní masiv nad stezkou podrobně prozkoumával také geotechnik Stanislav Klaudy. „Je v takovém stavu, v jakém jsme předpokládali, to znamená havarijním. Některé bloky hornin už byly na hranici stability a časem by spadly dolů. Bylo to velmi nebezpečné,“ připomíná.

Sanace vyjde na dva miliony korun. Vedení Boršova nad Vltavou chce získat dotaci z ministerstva životního prostředí a zároveň bude o pomoc žádat Jihočeský kraj. Podle odhadů místem ročně projde až 25 tisíc turistů.

Spustit audio

Související