Tereza Spencerová ve vysílání ČRo

20. červenec 2016

Dobrý den, pane Pokorný, chtěl bych se zeptat, z jakých důvodů nedá Český rozhlas trochu prostoru Tereze Spencerové.

Každý, kdo se zajímá o Blízký východ, musí uznat, že je to jedna z nejpovolanějších osob v ČR. Například Ivan Hoffman na Vaší stanici uvedl, že právě ona je novinářka, která by si zasloužila cenu Havlíčka Borovského za nejlepší novinářku roku, a já s tím plně souhlasím.

Nejedná se doufám o jistý druh cenzury, jelikož ona často nabízí pohled z druhé strany barigády?

Hezký den

Jaroslav Jouja


Vážený pane Joujo,

na Váš dotaz jsem si vyžádal stanovisko šéfredaktora stanice Český rozhlas Plus Ondřeje Nováčka.

Terezu Spencerovou samozřejmě rádi uvítáme na našich vlnách, její názory jsou zcela jistě cenné a patří do spektra veřejnoprávního vysílání. V žádném případě neplatí, že by sem neměla přístup, jak vyplývá i ze zákona, Česká rozhlas vysílá všechny relevantní názory názory ve společnosti. Proto jsme ji několikrát zvali do nedělní debaty pořadu Názory a argumenty a nabízeli jí externí spolupráci komentátorky. Tereza Spencerová na naše pozvání nikdy nereagovala, zřejmě z důvodů časové vytíženosti. Budeme v úsilí o navázání spolupráce pokračovat.

Z vyjádření Ondřeje Nováčka vyplývá, že Český rozhlas nepostupuje vůči Tereze Spencerové způsobem, který by bylo možno označit za diskriminaci. Předpokládám, že Váš dopis bude dalším podnětem k navázání spolupráce mezi Českým rozhlasem a touto novinářkou.

Přeji Vám krásné léto a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D. ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio