Tobogan živě, poslech binaurální rozhlasové hry a koncerty. Známe program Dne otevřených dveří v Českém rozhlase

14. květen 2019

Nahlédnout pod pokličku rozhlasové práce, zúčastnit se živého natáčení pořadu, poslechnout si předpremiéru rozhlasové hry nebo se nechat unést na tónech společných písní Tata Bojs se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Český rozhlas oslaví své 96. narozeniny Dnem otevřených dveří a koncerty v Riegrových sadech již tuto sobotu.

Vykročte do propletených chodeb, které ukrývají vysílací a nahrávací studia, režie a zpravodajský newsroom, a nechte si o bohaté rozhlasové historii vyprávět od současných zaměstnanců Českého rozhlasu. Návštěvní okruh, který bude lemovat doprovodný program stanic i útvarů Českého rozhlasu, vás zavede do nového studiového domu i historické budovy na Vinohradech.

První skupina se na komentovanou prohlídku vydá v devět hodin dopoledne. V desetiminutových intervalech ji budou následovat další skupinky až do páté hodiny odpolední. Prohlídky začínají na recepci v Římské 13, Praha 2.

Den otevřených dveří v Českém rozhlase

Během prohlídky se návštěvníkům také představí zpravodajský server iROZHLAS.cz. Děti si mohou vyzkoušet práci moderátora v otevřeném studiu Rádia Junior a ti starší se seznámí s archivem a knihovnou Českého rozhlasu, vysíláním do zahraničí a webovými stránkami a multimediálními projekty. Zažít pocity mladého muže, který si v roce 1968 lehl před projíždějící tank, bude možné díky virtuální realitě, kterou Český rozhlas připravil jako připomínku k loňskému výročí srpnových událostí.

Rezervace časových vstupenek na komentované prohlídky byly již ukončeny. Pro návštěvníky bez rezervací jsou však vyhrazeny prohlídky každou celou hodinu od 9:00 do 17:00 hodin. Prohlídky rozhlasové budovy i vstup na koncerty v Riegrových sadech jsou zdarma. Více informací naleznete na www.rozhlas.cz/dod.

Program Galerie Vinohradské 12 a stanic Českého rozhlasu s výjimkou Rádia Junior lze navštívit i bez účasti na komentovaných prohlídkách při vstupu z Vinohradské ulice.

Seznamte se s digitálním rádiem

Během Dne otevřených dveří půjde také navštívit Galerii Vinohradskou 12 se stálou expozicí historických rozhlasových přijímačů a výstavou malířky a spisovatelky Kateřiny Sidonové. Zároveň zde bude probíhat Den s digitálním rádiem, v rámci kterého se mohou návštěvníci seznámit s digitálním vysíláním a vybrat si z téměř 60 přijímačů pro digitální rozhlas DAB+ od 16 výrobců. Vybrané rozhlasové DAB+ přijímače bude možné zakoupit přímo v prodejně Českého rozhlasu.

Den otevřených dveří v Českém rozhlase

Český rozhlas je více než jedna stanice

Potkejte se s moderátory vaší oblíbené stanice a zjistěte, co svým posluchačům nabízí kulturní rozhlasová stanice nebo jak vypadá studio stanice zaměřené na mladé posluchače. Český rozhlas Plus si připravil setkání s moderátory, Český rozhlas Radiožurnál se zaměří se na sportovní tématiku a vysílání speciálního rádia Radiožurnálu Sport a Český rozhlas Vltava nabídne prezentaci a poslech binaurální rozhlasové hry.

Tobogan naživo s Alešem Cibulkou

Český rozhlas Dvojka uvede ve Studiu 1 Tobogan s Monikou Absolonovou, Petrem Jablonským a Janem Smigmatorem. Následovat bude autogramiáda s Alešem Cibulkou, Terezou Kostkovou, Zuzanou Maléřovou, Janem Cimickým, Rudolfem Křesťanem, Iljou Kučerou, Janem Smigmatorem, Jitkou Benešovou, Milošem Skalkou, Šárkou Volemanovou, Vláďou Slezákem, Jiřím Holoubkem a Václavem Žmolíkem. Představeny budou také živé pořady Po Česku s Václavem Žmolíkem a Moje hvězdy s Vláďou Slezákem a Kaméliemi. Součástí programu bude i velká autogramiáda účinkujících hvězd.

Od 12.00 až do 15.00 hodin se můžete těšit také na rozhovory s moderátory, soutěž o digitální rádio a ukázku práce s webem pod moderátorskou taktovkou Tomáše Voženílka.

Tobogan živě z Letiště Letňany: Aleš Cibulka s diváky

Radio Wave otevírá studio veřejnosti

Koukat moderátorům doslova přes rameno budou mít možnost všichni návštěvníci, kteří dorazí do studia Radia Wave. Stanice pro mladé opět otevírá své prosklené studio veřejnosti a připravila si i speciální vysílání, kterého se můžete stát součástí. Uvidíte Ivanu a Zuzanu z Buchet, dozvíte se něco o nových magazínech Radia Wave a uslyšíte prodloužený speciál pořadu Volej. Za mikrofonem potkáte od 10:00 do 12:00 Lukáše Grygara, od 14:00 do 18:00 Jardu Petříka. Program Radia Wave navíc pokračuje i v Riegrových sadech.

Program otevřeného studia Radia Wave

11:00 - 12:00 O tom, co uplynulý rok pořadu Buchty dal a vzal s jeho autorkami
12:00 - 14:00
Volej - dvouhodinový speciál písní na přání s Hanou Řičicovou a Matějem Samcem
14:00 - 15:00
O nové sérii Otevřených hlav s Ondřejem Trhoněm
15:00 - 16:00
O sportovním magazínu Tribuna s jeho tvůrci
16:00 - 17:00
O magazínu pro aktivní rodiče Houpačky s jednou z autorek

Virtuální realita pro vaše uši a koncert Marty Töpferové

Ponořte se do rozhlasové virtuální reality. Stanice Český rozhlas Vltava připravila předpremiéru rozhlasové hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové. Hra Kathariny Schmitt je natočená unikátní technikou, takzvaně binaurálně. Veškeré hlasy a zvuky tak posluchač slyší prostorově a plasticky.

Jak krásně se usíná, když vám někdo šeptá do ucha! Podobný zážitek zprostředkuje Český rozhlas Vltava. U rozhlasové inscenace Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové ale jen tak neusnete, zvuky vás totiž obklopí ze všech stran. Když zavřete oči, přenesete se do jakéhosi gerontologického ústavu, kde se jeden starý muž zoufale pokouší usnout. Pomáhá mu k tomu šeptající hlas mladé dívky, který k němu promlouvá z ASMR videa. Ocitáme se tak v jeho hlavě, jsme přímo v proudu jeho myšlenek.

Natáčení hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové, Rostislav Novák

Inscenace spojuje pokročilou zvukovou technologii s ryze současným fenoménem videí, jimiž se YouTube a podobné platformy jen hemží. Proč jsou šepot a nejrůznější zvuky nablízko tak dráždivé, na to tvůrci neodpovídají. Jestli vás ale uklidňují, nebo spíš zneklidňují, zjistíte sami.

Zpěvačka Marta Töpferová

Marta Töpferová je jednou z nejunikátnějších zpěvaček a skladatelek své generace. Dcera českých herců se narodila v Ostravě, v roce 1987 emigrovala do Spojených států, kde vyrůstala obklopená různými kulturními vlivy. V roce 2012 se vrátila do Prahy a založila projekt s názvem Milokraj, který čerpá inspiraci převážně z moravského folklóru, ale i z hudby latinské Ameriky, Španělska a jejího života v New Yorku. Za album Milokraj byla Marta, která má za sebou koncerty po celé ČR a Evropě, nominovaná na cenu Anděl v kategorii World Music.

Program Českého rozhlasu Vltava ve Studiu 2

10:30 Setkání s šéfredaktorkou stanice Český rozhlas Vltava Jaroslavou Haladovou
11:00 Koncert Marty Töpferové
12:00 Poslech předpremiéry hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové a diskuse s Kateřinou Rathouskou, dramaturgyní hry a vedoucí Tvůrčí skupiny drama a literatura, moderuje Jaroslava Haladová
13:00 Prezentace seriálu Pantaleon a jeho rota a diskuse s dramaturgem Martinem Velíškem a herečkou Klárou Suchou, moderuje Klára Fleyberková
14:00 Poslech předpremiéry hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové a diskuse s autorkou a režisérkou hry Katharinou Schmitt, moderuje Klára Fleyberková

Prodejna vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis bude mít v sobotu otevřeno po celý den a na nákup všech CD nabídne speciální slevu.

Tata Bojs a SOČR opět spolu. Pokračujeme koncerty v Riegrových sadech

Aneta Langerová, Pokáč, Pískomil se vrací, ale především Tata Bojs se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu budou hvězdy koncertů u příležitosti rozhlasových narozenin. Doplní je rozhlasová bojovka, kreativní dílny a zábavný program pro děti Rádia Junior.

SOČR uvádí: TATA / BOJS aneb oblek nechte doma!

HLAVNÍ SCÉNA
Atletický stadion TJ Sokol Praha Královské Vinohrady

19.00 – 20.00 Aneta Langerová s kapelou
20.30 – 22.00 Tata Bojs a Symfonický orchestr Českého rozhlasu

MALÁ SCÉNA
příjezdová cesta k TJ Sokol Praha Královské Vinohrady

13.00 – 14.00 Rádio Junior
14.00 – 15.00 Pískomil se vrací
15.00 – 16.00 Rytmická oslava s Tokhim
16.00 – 17.00 Pokáč
17.00 – 18.00 Radio Wave - DJs pořadu Volej
18:00 – 19:00 Zuzana Fuksová a její DJ set

DALŠÍ PROGRAM

18:00 – 19:00 V.O.S.A. Theatre a představení Vysoké snění

Nezapomeňte na festival Open House Praha

O víkendu 18. a 19. května se veřejnosti otevře také karlínská budova Českého rozhlasu. Regina DAB Praha se zapojí do festivalu Open House Praha, který každý rok otevírá v rámci jednoho květnového víkendu zdarma pro veřejnost jinak běžně nepřístupné budovy a prostory.

Nahlédnete například do legendárního Studia A, kde vznikaly hity hvězd české hudby jako Karla Gotta nebo Lucie Bílé, do Studia B, kde se natáčejí rozhlasové hry, a samozřejmě i do vysílacího studia Regina DAB Praha a do karlínského newsroomu.

Karlínská rozhlasová budova bude otevřená v sobotu i neděli od 10.00 do 18.00 hodin. Komentované prohlídky se budou konat každých 15 minut. Více informací o všech otevřených budovách najdete na www.openhousepraha.cz.

Spustit audio