O Galerii Vinohradská 12

Pro všechny přátele a příznivce rozhlasového vysílání jsou tu návštěvní prostory Českého rozhlasu s názvem Galerie Vinohradská 12 v suterénu historické rozhlasové budovy na pražských Vinohradech.

Myšlenka muzea rozhlasového vysílání, návštěvních a výstavních prostor Českého rozhlasu je stará zhruba 20 let. Vhodné prostory se našly po celkové rekonstrukci historické budovy Vinohradská 12. Poprvé návštěvníci spatřili budovanou expozici v rámci Dne otevřených dveří v červnu roku 2014. Po celé léto probíhaly dokončovací práce a padlo rozhodnutí prostory pojmenovat Galerie Vinohradská 12. 

Galerie se sestává ze 4 místností – vstupní prostor, výstavní prostor, historická expozice a konferenční sál. Ve výstavním prostoru se cca po měsíci střídají výstavy uměleckých děl – obrazů, kreseb, fotografií apod.

Historická expozice ve druhé části prostor v současnosti zahrnuje časovou osu vývoje rozhlasového vysílání, vitríny a police s exponáty – vývoj záznamového materiálu v rozhlase, vývoj záznamové techniky, historické radiopřijímače, tiskoviny (historické časopisy, křestní listy pořadů apod.), nejrůznější artefakty z rozhlasové historie (hledačka, červené světlo apod.) Součástí jsou fotoknihy z historie rozhlasu – ředitelé rozhlasu, budovy, studia, známé osobnosti za mikrofonem apod. 

Konferenční sál slouží pro veřejné poslechy rozhlasových děl, natáčení a vysílání různých kontaktních pořadů, mohou se zde setkávat členové klubů jednotlivých stanic. Svoji prohlídku rozhlasu zde začíná každá skupina, která v rámci projektu exkurzí do Českého rozhlasu přijde. 

Výstavy v Galerii Vinohradská 12 zahájila expozice obrazů PhDr. Václava Hradeckého, kterou bylo možno shlédnout v letních měsících roku 2014 a najdete ji i ve filmové podobě v rámci virtuální prohlídky prostor.