Tremolo

5. březen 2020

Spojením všech vyučovaných nástrojů do jednoho tělesa, aby studenti mohli sdílet radost z kolektivní hry a současně reprezentovat školu i město Třemošná vznikl orchestr TREMOLO.

Orchestr Tremolo založil v roce 2003 Dalibor Bárta. Smyslem jeho vzniku bylo spojit všechny vyučované nástroje ZUŠ Třemošná do jednoho tělesa a tím umožnit žákům radost z kolektivní hry a současně reprezentovat školu i město. Repertoár orchestru se opírá převážně o muzikálové a filmové melodie, ale na své si přijdou i milovníci hudby swingové. Soubor natočil již 5 CD.

Tremolo se dvakrát se zúčastnilo Evropského festivalu orchestrů – v roce 2016 ve španělském San Sebabastianu a v roce 2018 v holandském Sneeku. Na celostátním kole soutěže MŠMT ČR v orchestrální hře v Litvínově získal soubor 2. místo v roce 2007, 1. místo v letech 2010, 2014 a 2017, z toho v posledních dvou soutěžích také titul absolutního vítěze. V roce 2019 se stal laureátem rozhlasové soutěže Concerto Bohemia a natočil k 15. výročí svého založení nové CD Naděje. Každoročně hraje Tremolo jako domácí orchestr na jazzovém festivalu ve Třemošné, který pořádá místní ZUŠ a který hostí mnoho profesionálních jazzových muzikantů. Dále hraje na koncertech pořádaných ZUŠ Třemošná a na samostatných koncertech v Čechách a Evropě.

Web
YouTube

Po kolikáté se soubor účastní soutěže Concerto Bohemia?
V soutěži jsme podruhé.

Co pro vás znamená výhra v soutěži?
Je to pro orchestr motivace a také pochopitelně prestiž.

Jaká byla vaše první reakce po zveřejnění výsledků?
Měli jsme velkou radost.

Dle čeho jste volili soutěžní repertoár, můžete nám jej trochu přiblížit?
Představili jsme skladby českých autorů. Dvě byly dokonce zkomponovány přímo pro náš orchestr. Jsou to skladby Naděje a Radost čistá. Jsme v úzkém kontaktu se skladatelem prof. Vadimem Petrovem, který nám věnoval partituru Krkonošské pohádky. Vznikla nová orchestrace, kterou na koncertě vítězů představíme publiku. Poslední soutěžní skladbou je Concertino Cmi, jako vzpomínka na klarinetistu a skladatele Karla Krautgartnera.

Jak se těšíte na dubnový koncert vítězů?
Moc.

Co považujete za dosavadní největší úspěch souboru?
Tremolo zvítězilo třikrát po sobě v soutěži MŠMT – dvakrát dokonce jako absolutní vítěz. Letos podruhé v Concertino Bohemia. To jsou sice ocenění, která jsou svým způsobem nejvýznamnější, ale já osobně považuji za největší úspěch to, že se nám daří už 15 let motivovat žáky k hudbě.

Máte nějaký speciální rituál či tradice, které soubor dodržuje?
Nemáme žádný rituál. Jediné, co lze nazvat pravidelnou tradicí jsou zkoušky, které po celých 15 let trvání orchestru probíhají ve stejný den a ve stejném čase.

Co hráče na působení v souboru nejvíce baví a naplňuje?
Přál bych si, aby to byla kvalitní hudba.

Jak často zkoušíte a jak často koncertujete? Kde budeme mít v nejbližší době možnost soubor slyšet živě?
Zkoušíme každé pondělí od 18.30 – 20.00. Nejbližší koncert Tremola bude 12.5. v Praze na Kampě v rámci Pražského jara.

Spustit audio