Triumf smrti - Zdeněk Lukáš

3. prosinec 2008

Kantátu na text Francesca Petrarky, Triumf smrti, zhudebnil Zdeněk Lukáš (1928 - 2007) v zimě roku 2004 pro pěvkyni Magdalenu Koženou. Z. Lukáš se k Petrarkovi vrací po skvělém úspěchu své skladby Triumf času, zkomponované rovněž na pozdní text z básníkova stejnojmenného cyklu, skladby, jež v soutěži vypsané Pražskou komorní filharmonií k prvnímu dni třetího tisíciletí získala první cenu mezi českými skladateli.

Učená kritika cyklu Triumfů právem vytýká přílišnou popisnost, vnějškovou klasicizující zdobnost a nedostatek poetičnosti. Očividně to souvisí i s krizí tehdejší středověké kultury. Právě to však hudebnímu skladateli Lukášovi skýtá obrovský prostor pro škrty v textu. Literární "nedostatek" tak paradoxně prospívá samotné hudební skladbě, neboť vytváří plochy pro orchestrální instrumentaci a umožňuje naplno rozvinout melodickou křivku muzikantsky hýřivého talentu, jenž zároveň s geniální intuicí sáhl po situačně nejživější části Triumfů, kterou je Lauřina nádherná smrt: Smrt krásná zdála se v té krásné tváři.

Další skladby Zdeňka Lukáše vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Concerto grosso
Contrasti per quattro
Dvojkoncert pro housle, violoncello a symfonický orchestr
Modlitba
Quis potest dicere, op. 346
Ricordi, Concerto per violoncello e per orchestra d´archi
Symfonický koncert
Trio Boemo

obsazenímezzosoprano solo, fl picc, 2fl, 2ob, 2cl, 2fg, 3cor, 2trb, perc, archimateriálpartituranakl.č.R 111cena310,- Kč

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio