Účast Jiřího Drahoše v pořadech Českého rozhlasu

15. květen 2017

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš se rozhodl po dobu své kampaně nepokračovat ve vystupování v pořadu Jak to vidí…

Vážený pane Pokorný,


mám mezi lidmi, kteří se pohybují kolem Českého rozhlasu, řadu přátel – F. Novotný, A. Strejček, J. Hlaváč a další. Mám tak poměrně slušný vhled do dění na Dvojce ČRo. Já sám jsem „absolvoval“ několik Mikrofór (ještě s G. Vránovou), vstupů do Dobrých jiter i dalších reportážních rozhovorů (ještě se S. Dufkovou).


Považoval jsem vždy za jedinečné to, že tvůrcům, autorům a interpretům těchto pořadů bylo ponecháno na jejich rozhodnutí a přístupu, jak a s kým svůj pořad vytvoří. V poslední době jsem však zaznamenal jisté náznaky toho, že je ze strany pana Gromana (šéfredaktora ČRo Dvojka) zasahováno do scénářů některých „dobrojitrníků“ zejména v tom smyslu, koho si mohou, či nemohou pozvat jako hosta do svého pořadu.


Naposled se tak stalo panu Alfredu Strejčkovi, jemuž bylo dáno najevo, že pozvání profesora Drahoše do Velikonočního Dobrého jitra není akceptovatelné. Důvod – profesor Drahoš ohlásil kandidaturu na funkci prezidenta (SIC!). Ptal jsem se na to pana Strejčka, ověřoval jsem si tento fakt i z jiných stran a dozvěděl jsem se, že tato situace není ojedinělá.


Pane Pokorný, byť by to bylo třeba jen v tomto jediném případě, je to neomluvitelné a naprosto nepřijatelné. Proto by mě zajímalo, zda o tomto víte a jaké je Vaše stanovisko jako ombudsmana – ochránce práv.


Se srdečným pozdravem


Stanislav Kubín


Vážený pane Kubíne,

cením si Vaší upřímně míněné starosti o to, aby vysílání Českého rozhlasu nebylo ovlivňováno žádnými politickými, ekonomickými či jinými zájmy, aby se řídilo pouze zákonem o Českém rozhlase a jeho Kodexem.


Jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů i jako člověk celým svým profesním životem spjat s touto úctyhodnou institucí zastávám dlouhodobě stejné stanovisko. Proto jsem se Vašemu podnětu pečlivě věnoval a má zjištění jsou následující:

Pan profesor Jiří Drahoš neukončil svou účast v pořadu Jak to vidí… z rozhodnutí šéfredaktora Dvojky ani žádného jiného pracovníka Českého rozhlasu. Bylo to jeho vlastní rozhodnutí, o kterém informoval moderátorku Zitu Senkovou již v době, kdy začal zvažovat svou kandidaturu na úřad prezidenta České republiky.


Jeho úvaha byla motivována tím, že by svou účast v tomto pořadu pokládal za nevhodnou vzhledem k tomu, že další prezidentští kandidáti by tuto možnost oslovovat potenciální voliče neměli. Ze stejného důvodu přestalo v pořadu Jak to vidí… vystupovat v minulosti několik osobností, například Táňa Fischerová.


Zásahy vedení stanice do dramaturgie jednotlivých pořadů jsou ryze technické – například by se nemělo stát, že se v krátkém intervalu objeví totožný host ve dvou pořadech Dvojky (např. Host do domu a Noční Mikrofórum). Zákazy vystoupení z jiných důvodů, než jaké ukládá zákon, případně vnitřní předpisy, šéfredaktor Dvojky Martin Groman vylučuje a já mohu jeho slova z vlastní zkušenosti potvrdit.

Vnitřními předpisy rozumím například pravidla pro prezentaci kandidátů na volené funkce v Senátu, Poslanecké sněmovně nebo v krajských zastupitelstvech ve vysílání Českého rozhlasu v přesně ohraničeném předvolebním období.


Srdečně Vás zdravím a věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.


PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio